Het kantoorleven heeft net iets meer dan twee maanden geduurd. In die tijd heb ik volleerd leren forenzen, acht uur per dag leren computeren zonder rsi te krijgen (dat is blijkbaar op mijn laptop veel makkelijker vol te houden dan achter een standaard bureau-pc) en productief leren zijn op de dagen waarop ik geen directe deadlines had. Zoals mijn begeleider zei: mijn stage bij de Digitale Bibliotheek was kort maar krachtig, en in twee maanden heb ik toch enorm veel geleerd.

Vorige week woensdag was alweer mijn laatste dag. Afscheid nemen, met een grote taart, van het kleine team van DBNL’ers die ik in die korte tijd toch als collega’s ben gaan zien. Ik deelde mijn onderzoeksverslag uit, dat enthousiast werd ontvangen, en waarop misschien nog een vervolgonderzoek gebaseerd gaat worden. Niet slecht voor een onderzoek dat eigenlijk op het laatste moment aan mijn stage toegevoegd werd omdat dat een vereiste was vanuit mijn faculteit. Ik heb er ook nog eens mijn interviewvaardigheden, die ik aangeleerd heb tijdens het Leiden Leadership Programme, kunnen ontwikkelen.

"Word cloud" van mijn stageverslag.

“Word cloud” van mijn stageverslag.

Mijn eindgesprek ging prima, ook al was mijn stageverslag geïmproviseerd wegens gebrek aan voorbeelden. De DBNL was tevreden met mij, en ik met hen. Dat laatste is misschien wel net zo belangrijk: een stageplek waar je je niet thuis voelt, daar hou je het geen 32 uur per week vol. Tip voor degenen die een stage gaan volgen: bedenk na een paar weken stage lopen eens of je dit een jaar of langer zou willen doen. Mocht je je stage tijdens of na je afstuderen doen, hou dan rekening met een eventueel aanbod om er te blijven werken – ook al zijn de banen schaars voor geesteswetenschappers, toch is het handig om duidelijk te hebben of dit echt is wat je wilt. Daar zijn stages namelijk ook voor. Bij de DBNL was een aanbod om te blijven werken geen optie: inmiddels woon ik in Canada! Maar daarover in een andere blog meer. Overigens staat de DBNL heel regelmatig open voor stagiars.

Helaas gooide tot slot toch één factor roet in het eten. Op mijn laatste dag had ik, ondanks de hulp van de Loopbaanservice die voor mij achter de juiste mensen aan is gegaan, nog steeds geen bevestiging of mijn stage goedgekeurd was, dus ik weet nog altijd niet of ik er überhaupt studiepunten voor krijg. Tsja. Gelukkig was mijn stage sowieso de moeite waard!