There’s a storm coming. Met onderzoekswindvlagen, buien van stress en amper een ontspannende opklaring. De afgelopen maanden waren relaxt, met alleen het onderzoek en de zoektocht naar een stage. De stage is inmiddels binnen. Het einde van mijn master en van mijn leven als student komt langzaam in zicht.

Alleen nog even de stressstorm overleven.

Mijn onderzoek zit straks in de afrondende fase. De data is over twee weken allemaal binnen. Vervolgens kan ik de data gaan ordenen en klaar maken voor analyse. Daarna moet ik alles nog begrijpelijk opschrijven, zodat ik minstens een 6 kan halen. Geen probleem toch? Begin juni hoef ik alles pas te presenteren, dus er is tijd zat!

Begin mei begin ik met mijn stage. Vier dagen per week. Drie dagen speel ik de rol van therapeut en een dag ben ik onderzoeker. Naast de 32 uur die ik in Den Haag aanwezig ben zal het vooral in het begin een vermoeiend traject zijn. Als je ergens nieuw bent komt er veel op je af. Wie is wie, hoe gaat alles in z’n werk op de nieuwe plek, wat wordt er van mij verwacht?

Goed, samen met mijn thesis is dit nog wel te doen.

Begin juni presenteer ik dus de resultaten van het onderzoek. Er moet een poster komen en een presentatie geschreven worden. No problemo, dat lukt wel in een paar uur. Een week later heb ik een herkansing, de laatste die ik zal maken. Ik moet de herkansing halen, anders stopt mijn stage na een maand al weer. Dit zorgt voor een klein beetje druk.

Natuurlijk moet ik niet zeuren. Er zijn studenten die twee studies tegelijk doen, sommigen hebben drie bijbaantjes of zelfs een gezin dat ze draaiende houden. En toch. Fuck me, het wordt een stressvolle periode…

Daarom kan ik zonder enig schuldgevoel niets doen. De dagen werden weken, weken werden maanden. Af en toe iets doen voor mijn onderzoek, wat lezen en schrijven. That’s it.

Dat eindigt morgen. Morgen begint een twee maanden durend leerproces voor de herkansing. Eens kijken of een lange termijnvisie beschutting biedt tegen de komende storm.

storm stress stage onderzoek psychologie master