Selectief gebruinde lichamen, vieze troffels, vrijwel complete isolatie van de online wereld en een overvloed aan drank: het is weer stagetijd! Dit jaar ben ik (samen met een tiental medestudenten) beland in het Engelse Sedgeford. Het project S.H.A.R.P. viert dit jaar zijn 21e jaargang en is uniek doordat het een onafhankelijk project is, mogelijk gemaakt door donaties, sponsoren en de vele vrijwilligers die hier iedere dag weer hun handen vuil maken.

De bijzondere opzet van het project zet je wel aan het denken. Enerzijds is het mooi te zien dat mensen zo betrokken zijn bij het project en ook de kans krijgen om tijdens hun vakantie de mouwen op te stropen en zelf aan het werk te gaan. Anderzijds heeft het ook een negatieve kant, doordat er een tekort lijkt te zijn van goed opgeleide archeologen. Ook is de wijze van documenteren in het veld door het lage budget zeer low-tech.

Het is niet alsof iedereen maar doet wat hij/zij wilt. Elke vrijwilliger is verplicht om de zogehete BERT-cursus (basic excavation & recording techniques) te volgen, voordat ze echt mogen opgraven. Ook zijn er zowel junior- en senior supervisors in het veld, om de vele vrijwilligers te begeleiden.

Ik vraag me af of een dergelijke opzet niet ook mogelijk is in Nederland. Het is nu nog ondenkbaar om ladingen vrijwilligers elke week op een opgraving los te laten, maar het is een ideale manier om mensen bij een project te betrekken en een beter beeld van het archeologische werk te geven. Het heeft zowel voor- als nadelen, waar je naar mijn mening een goede balans tussen kan vinden.

Als stagairs vanuit de Universiteit Leiden denk ik dat er voor ons veel potentie ligt in dit project. Sinds dit jaar is er een samenwerking tussen de universiteit en het project, en is er nu nog veel ruimte voor verbetering. Toch denk ik dat wij onze kennis goed kunnen toepassen, en overdragen aan mensen op het project.

Ik denk dat iedereen een eigen mening heeft over dit onderwerp, en ik wil met deze blog ook vooral mensen aanzetten om hier over na te denken. Laat vooral weten wat je erover denkt in de reacties! Neem ook een kijkje naar de onderstaande foto’s voor een impressie van het veldwerk. Mochten er trouwens nog mensen verdwaald zijn en komende zondag in de buurt zijn van Sedgeford, kom dan langs op de open dag van het project!

Deze diashow vereist JavaScript.