Zevenentwintig jaar oud, een dubbele Bachelor en bijna een Masterdiploma, met een baan zowaar in het vakgebied en een flinke lading stress. Stress omdat nu de periode van ‘mezelf bewijzen’ aanbreekt. Beginnen met werk, carrière maken of in ieder geval na al die jaren studie een redelijke plek met een goed salaris voor elkaar boksen. De twijfels vliegen door mijn hoofd: “Gaat dit me lukken? Was het studeren dit wel waard?” Eigenlijk komt het allemaal neer op de vraag: Had ik niet beter meteen kunnen gaan werken?

Om me heen zie ik mensen die al jaren aan het werk zijn, ervaring opdoen en doorgroeien, zonder studie of met een korte MBO of HBO. Mijn net afgestudeerde medebiologen zijn daarentegen voor een groot deel werkeloos. De rest gaat van de ene onderbetaalde tijdelijke bijbaan naar de volgende en ook als ik dit zie moet ik toegeven dat ik het antwoord op de vraag niet weet. Hadden ze gewoon meteen moeten gaan werken?

Ik heb het geluk dat ik een baan heb, in mijn vakgebied nog wel. Maar, ik begin wel net als ieder ander onderaan de ladder. Dit wil zeggen dat ik later start en toch bij het begin begin. Op dit moment lijkt het niet vanzelfsprekend dat ik ooit hoger uitkom door het volgen van mijn studie. En dus ook niet dat er geld zal binnenkomen om deze jaren mee terug te verdienen. Zijn het dus verloren jaren of heb ik vandaag gewoon een pessimistische dag?

Gelukkig biedt mijn vader op dit soort dagen wat tegenspraak: “Mensen met een universitaire opleiding hebben wat meer bagage waardoor ze uiteindelijk veel uitdagender en interessanter werk aankunnen. Bovendien studeer je toch niet perse om later iets te bereiken. Als het goed is, is studeren op het moment zelf al een verrijking. Kortom Karin, het komt wel goed, maak je niet druk!” Ergens stelt dit me wel gerust ook omdat ik weet dat het waar is, maar soms heb ik van die dagen waarop ik het gewoon even niet wil horen.