Nu ik het zo neerschrijf, bedenk ik me dat huiswerk op zoveel dingen zou kunnen slaan. Wellicht heb je nu de prachtige gedachte dat ik iedere week mijn kamer stofzuig. Dat al mijn panty’s gelijk gestopt worden indien nodig (en het is vaak nodig). Dat er geen enkel stofje in mijn kamer ligt. Wellicht heb je al meer van mijn blogs gelezen (of ga je dat nu doen!) en weet je dat de waarheid anders zal zijn.

20150604_120902

Zeker met zulk weer wordt het er binnen niet schoner op!

Na het ook even officieel op Van Dale.nl te hebben ingevoerd, krijg ik echter een veel eenduidiger antwoord: “schoolwerk dat thuis gemaakt moet worden.” Eigenlijk veel te beperkt in mijn ogen, want we werken tegenwoordig niet alleen thuis, maar je hebt ook nog een soort huiswerk dat je tegenkomt tijdens sollicitaties. Aangezien mijn huidige aanstelling maar tijdelijk is, was ik al een tijdje op zoek naar ander werk. Als je goed let op vacatures, staat bij een groot deel tegenwoordig dat assessments onderdeel (kunnen) zijn van de sollicitatieprocedure.

Wat kun je verwachten van zulke zakelijke opdrachten? Hangt uiteraard af van de vacature waar je op solliciteert, maar over het algemeen zijn assessments bedoeld om je competenties en vaardigheden te oefenen. Lekker vaag dus. In mijn geval reageerde ik op een klantenservice/schrijffunctie dus ik kreeg een aantal opdrachten die met beide te maken hadden. Bijvoorbeeld: Reageer op het probleem van deze klant, houd in gedachte welke informatie je nodig hebt om door te sturen en hoe je de beste service kunt leveren.

Assesments

En als ik binnen ben, maak ik dus huiswerk…

Bovendien, hoewel je bij een baan officieel geen huiswerk meer hebt, wil dit niet zeggen dat het er ook niet is. In werkelijkheid ben je namelijk heus wel buiten werktijden beschikbaar, check je je werkmail en kun je dat rapport nog wel even in het weekend afmaken. Als het al zo is bij een gewone baan (in loondienst) dan is het nog dubbel zo erg als je een eigen bedrijf hebt. Niet dat ik het ontmoedig, maar ontspannen is sowieso al iets wat niet altijd gemakkelijk gaat. Is daar geen huiswerk voor te verzinnen?