1936 dagen. Vijf jaar, drie maanden en 18 dagen. Zoveel tijd is er voorbij sinds ik, als zeventienjarige, voor het eerst te vinden was in de collegezalen van de Universiteit Leiden. Mijn boeken waren nog net niet gekaft, maar het scheelde niet veel. Wel had ik, voor de zekerheid, vijf pennen mee. In het daarop volgende weekend ging ik, overweldigd, naar mijn ouders in Groningen. Zoveel mensen, zoveel informatie, zoveel nieuwe ervaringen… “Mam”, zei ik, “ik ga wel gewoon mijn studie in vier jaar afronden hoor. Drie jaar bachelor, één jaar master. Dan ben ik nog net 21 als ik klaar ben.” “Is goed lieverd”, antwoordde ze.

Hoewel ik altijd gemotiveerd en geïnteresseerd ben gebleven, nam ik in plaats van vijf pennen nog maar één pen mee naar college (soms twee, als ik er aan dacht), heb ik wel eens college gemist en nam ik de tijd om mijn C.V. uit te breiden. Ik heb er nu een jaar, drie maanden en 18 dagen langer over gedaan om mijn studie af te ronden maar ik zou geen van deze dagen terug willen geven. Al mijn ervaringen die hebben gezorgd voor mijn studievertraging, zijn de ervaringen waar ik het meest van geleerd heb. Mijn studie in de VS, mijn minor journalistiek, mijn stage in Marokko en mijn bestuursjaar bij ISN zijn stuk voor stuk geweldige kansen geweest waar ik erg trots op ben.

Desalniettemin, brak ook voor mij de tijd om af te studeren aan en een paar weken geleden kwam eindelijk het moment: de e-mail met mijn scriptiecijfer en de verlossende woorden “je kunt je afstuderen nu aanvragen” was binnen. Eindelijk meester in de rechten! En geloof me: ik heb geen seconde gedacht “jammer dat ik het tóch niet in vier jaar heb gedaan”. Echt, no, way. Ik ben nog steeds jong, maar nu heb ik ook op persoonlijk vlak veel meer geleerd dan als ik de afgelopen jaren alleen maar had gestudeerd. De combinatie van het vinden van een master die bij me past en alles wat ik daarnaast gedaan heb, heeft me zelfvertrouwen gegeven dat ik tot het begin van mijn master nog niet had. Zelfvertrouwen in mijn capaciteiten, in mijn intelligentie en in mezelf.

Als ik advies mag geven aan welke (master)student dan ook, dan is het: studeren is zoveel meer dan leren. Hoe cliché het ook klinkt: probeer zoveel mogelijk uit je studententijd te halen, op wat voor manier dan ook. Voor mij was dat door middel van Augustinus, verschillende bijbaantjes (van de Albert Heijn naar een advocatenkantoor, ik bedoel maar), reizen naar de VS en Marokko, een minor journalistiek, ISN, vrijwilligerswerk en nog veel meer. Voor jou kan het heel anders zijn, maar maak gebruik van de kansen die jou worden gegeven tijdens je studie. Je gaat ze namelijk niet nog een keer krijgen.

Bij het afstuderen hoort traditiegetrouw mijn laatste blog. Als je mij wilt blijven volgen, houd dan www.demidawn.wordpress.com in de gaten.

Lieve lezers van Het Leids Kwartiertje: ik wens jullie het beste toe!

mr. D. D. (Demi Dawn) van Hove

 

foto-3