Je voorstellen dat je op een rustgevende plek bent is een veelgebruikte truc voor tijdens het mediteren.

Mediteren: wie heeft er tegenwoordig niet van gehoord? Overal lijkt het op te duiken en steeds vaker hoor ik mensen de tip geven aan iemand: probeer anders eens te mediteren. Het lijkt een soort wondermiddeltje voor drukke personen, een manier om eindelijk wat rust te vinden in een gehaast bestaan. Hieronder een aantal redenen waarom het inderdaad een wondermiddeltje is voor de drukke student.

 1. Beter focussen

Zoveel afleiding, maar zo weinig tijd om afgeleid te mogen raken. Tenminste, als je al je papers op tijd af wil hebben en alle boeken in je hoofd gestampt hoopt te krijgen. Focussen op je studie is niet zo makkelijk als er zoveel afleiding om je heen is. Terwijl Whatsapp en Netflix wanhopig aan je mouw trekken om je aandacht op te eisen staar je naar een scherm waar pas twee zinnen op staan. De deadline is morgen, de bieb is dicht en je doorzettingsvermogen brokkelt steeds wat verder af… Wist je dat met meditatie dit helemaal voorkomen had kunnen worden? Door regelmatig te mediteren train je namelijk je brein om beter te focussen waardoor je minder gevoelig bent voor afleiding. Eindelijk je werk op tijd af!

2. Minder stress

Als je de eerste reden gelezen hebt kan je je wel voorstellen dat dat al een heleboel stress gaat voorkomen. Maar wist je dat meditatie los van deze reden ook stressverlagend werkt? Men denkt dat dit komt doordat je bij meditatie leert om gevoelens en gedachten waar te nemen zonder erin verstrikt te raken. Deze handige gewoonte helpt in het dagelijks leven om zorgen en problemen eerder los te laten in plaats van emotioneel vast te blijven houden. Als mediteerder kun je dus rustig in je overvolle agenda kijken naar alle onvoltooide taken zonder een paniekaanval te krijgen.

Staren naar een vlammetje is een bekende meditatiemethode om je concentratie te trainen.

3. Beter geheugen

Sneller en efficiënter studeren zodat je meer tijd overhoudt voor andere dingen is de droom van iedere student. Hoewel een studie nou eenmaal veel tijd vraagt, kan deze hoeveelheid tijd aanzienlijk verminderd worden door regelmatig te mediteren. Meditatie zorgt er namelijk voor dat je dingen beter en sneller kan onthouden. Twaalf uur per dag in de UB zitten is niet meer nodig en nu kun je gewoon die nieuwe film in de bioscoop gaan kijken of gezellig naar de borrel gaan waar je eigenlijk geen tijd voor dacht te hebben!

4. Emotionele stabiliteit

Tentamenperiodes kunnen veel emoties opwekken door de constante prestatie- en tijdsdruk die studenten moeten verduren. Huilbuien in de bibliotheek, woede-uitbarstingen in de supermarkt (waarom is mijn favoriete chocola uitverkocht?!) en heel veel ongezond eten om je af te leiden van het feit dat je nog 200 pagina’s moet leren voor morgen. Het geeft niks hoor, maar het kan wel voorkomen worden. Meditatie zorgt namelijk voor meer emotionele stabiliteit, en dat is geen overbodige luxe tijdens tentamenperiodes. Zelfs al nemen je emoties geen extreme vormen aan, een ontspannen en zelfverzekerd gevoel tijdens de drukke momenten in het studentenleven kunnen we allemaal waarderen.

Wat vind jij van mediteren? Laat het weten in de reacties!