Bijbanen: ze zijn er in alle soorten en maten. Denk aan werken in de horeca of het geven van bijles. Na 21 maart heb ik misschien een nogal bijzonder bijbaantje: de lokale politiek. In deze post vertel ik jullie graag meer over mijn werk in de gemeenteraad en hoe mijn studie hierbij helpt.

DE GEMEENTERAAD: HOE WERKT HET?

Iedereen – zeker een eerstejaars rechten – weet wel iets over de politiek in Den Haag. Zodra je begint aan je studie, leer je gelijk hoe het er in de Tweede Kamer aan toe gaat. Ook wordt er aandacht besteed aan politiek veel dichter bij huis: in je eigen gemeente. Ondanks het feit dat het allemaal in je eigen woonplaats gebeurt, weten veel mensen weinig over de lokale politiek. Daarom even een korte samenvatting: er is een gemeenteraad, vergelijkbaar met de Tweede Kamer. Daarin zitten raadsleden op wie je eens in de vier jaar kunt stemmen.

Daarnaast heb je het College van Burgemeester en Wethouders (meestal College van B&W genoemd), bestaand uit – niet verbazingwekkend – de burgemeester en wethouders, die je kunt vergelijken met de regering op landelijk niveau. De gemeenteraad bepaalt op hoofdlijnen wat er in jouw gemeente moet gebeuren. Het college voert de plannen uit en wordt daarbij weer gecontroleerd door de gemeenteraad. Van het bepalen van de openingstijden van kroegen tot aan het ophalen van de zakken afval voor je studentenhuis: de gemeente speelt bij veel dingen in het dagelijks leven een rol.

Florian met Mark Rutte

Actief zijn in de lokale politiek leidt soms tot bijzondere ontmoetingen!

UIT DE HAND GELOPEN HOBBY

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in politiek. Het feit dat politici bepalen hoe je eigen stad of dorp, gemeente, provincie of Nederland er vier jaar later uitziet, vind ik intrigerend. Daar zelf over meepraten leek me ook erg leuk. Toen ik op de middelbare school een maatschappelijke stage moest lopen, ben ik dus ook niet toevallig bij de lokale politiek uitgekomen.

Dat was zo leuk dat ik ben blijven hangen. Sinds december 2016 ben ik fractieassistent en commissielid in mijn gemeente. Dat houdt in dat je niet bij verkiezingen bent gekozen als raadslid, maar wel in commissies het woord mag voeren. In de raadsvergadering wordt vaak nog gedebatteerd en het besluit genomen, in de commissie wordt die discussie voorbereid. Op die manier kun je toch inhoudelijk bezig zijn met de onderwerpen die in jouw gemeente spelen. In de meeste gemeentes (zeker in Leiden) kun je gewoon eens langsgaan bij een fractievergadering van een partij of andere activiteit. Wie weet voer jij daarna ook in de raad het woord!

STUDEREN HELPT

Ik zit momenteel in mijn eerste jaar Rechtsgeleerdheid en ben daardoor dagelijks bezig met het recht. Ook in de gemeentepolitiek komt het recht keer op keer terug. In een studie rechten leer je onder andere wat je gemeente doet en wat ze wel en niet mogen. Als je lokaal politiek actief bent als raadslid, is dat natuurlijk handig om te weten. Ook als ‘gewone inwoner’ die een dakkapel wil plaatsen of als student die in Leiden op kamers gaat. In mijn bijbaantje als fractieassistent heb ik veel aan de feitelijke kennis uit mijn vakken, maar ook aan de argumentatievaardigheden die je op het KOG leert. Ten slotte moet je tijdens je rechtenstudie vrij veel lezen. Iedere oefening daarin komt in de gemeenteraad van pas, omdat je vaak bedolven wordt onder ladingen documenten, notities en rapporten. Daar is je wekelijks opgegeven literatuur nog niets bij…

21 MAART: NAAR DE STEMBUS

Verkiezingsbord

De verkiezingen komen eraan: bijna overal zijn al borden met posters geplaatst.

Op het moment dat ik deze post schrijf, hebben we nog ongeveer een maand te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Op die dag mag jij je stem laten horen en laten weten wat er volgens jou moet veranderen. Het lijkt me goed dat in iedere gemeente, groot of klein, jonge mensen in de gemeenteraad komen. Zodat ze kunnen meepraten over de toekomst van hun stad of dorp en nieuwe ideeën kunnen bedenken. Politiek gaat immers over onze toekomst.

Zelf ben ik als student het jongste kandidaat-raadslid in mijn gemeente. Normaal gesproken is de lokale politiek is goed te combineren met je studie: het kost je als raadslid ongeveer 15 uur per week. Omdat het nu campagnetijd is, voelen deze weken als een snelkookpan, maar campagnevoeren is ook ontzettend leuk! Gelukkig maakt mijn studie het werk in de gemeenteraad makkelijker, en andersom: je hebt bij alle theorie constant voorbeelden uit de praktijk.

Heb jij ook een bijzondere bijbaan? Of lijkt het je leuk om politiek actief te worden in Leiden of je eigen gemeente? Laat het me weten in de comments!