Heb jij je altijd al afgevraagd of een advanced master wel iets voor jou is? Of hoor je deze term voor het eerst? Lees dan gauw dit niets-verhullende interview met alle ins en outs van een advanced master!

 

Het is een zomerse middag. Af en toe kijkt een enkele terrasganger geïnteresseerd onze kant op, terwijl ik de ene op de andere vraag afvuur op mijn gesprekspartner, Fina. Zij is één van de ambitieuze studenten die de advanced master Air and Space Law doet. Onder het genot van een heerlijk verkoelende ijskoffie en cheesecake heb ik haar geïnterviewd over haar belevingen dit jaar. Het resultaat mag ik gelukkig met jullie delen.

 

 1. Wat houdt een advanced master in?

Een advanced master is een verdiepende master, gefocust op een bepaald onderwerp. Het is heel intensief. Je hebt een klein onderwerp, maar je diept het heel erg uit.

 

2. Welke advanced master heb je gedaan en waarom?

Ik heb Public International Law (PIL) als master gestudeerd, omdat het internationale me wel lag. Het mooie ervan was dat het zowel verdiepend als verbredend was. Er zijn namelijk zoveel onderwerpen binnen PIL, maar uiteindelijk vond ik dat het minst leuke eraan. Daarom heb ik besloten door te gaan met de advanced master van Air and Space Law. Wat ik heb gemerkt is dat dit meer bij mijn karakter past; je hebt verschillende regels en je moet uitzoeken wat waarbij past. Het is net een soort puzzel of doolhof aan regels en jij moet uitzoeken wat van toepassing is. En dat past heel goed bij mijn karakter.

 

3. In hoeverre verschilt een advanced master met een gewone master?

Het verschil zit hem vooral in dat je elke dag les hebt. En er zijn zoveel gastdocenten! Ze vliegen vanuit de hele wereld over. Elke dag heb je een ander docent. Er zijn namelijk heel veel subonderwerpen in het Air and Space Law. Daarin zie je wel het verschil in kwaliteit qua lesgeven. Maar ook de kwaliteit qua wat je erin moet stoppen verschilt met de master; je hebt papers, presentaties, een Moot Court en een stage. Het niveau dat ze van je verwachten is dus ook hoger. Aan allebei de kanten is het dus intensief. Je kan hiernaast echt geen parttime job hebben. Dat is ook heel anders vergeleken met een master.

 

4. Hoe werd je tot deze advanced master toegelaten?

Je moet in ieder geval een Engelse toets hebben gemaakt, waar je een bepaalde score voor moet halen. Verder moet je volledig afgestudeerd zijn. Daarom moest ik ook eerst de master PIL halen. Verder heb je twee letters of recommendation nodig. Als laatste is een motivatiebrief nodig. Niet iedereen wordt aangenomen; het is een pittige selectie. Van deze advanced master zijn er maar twee op de wereld: hier in Leiden en in Canada.

 

5. Hoe kijk je terug op de advanced master?

Het is echt de tijd van mijn leven. Ik heb zoveel plezier aan de studie! De band die je met de andere studenten opbouwt is bijzonder. Het is niet zoals andere studies in Leiden, waar je maar twee uur per week les hebt en dan naar huis gaat.

Ik ben één van de weinige Nederlanders in de studie. Er komen veel studenten uit andere werelddelen, dus dan heb je een leuke groepsdynamiek. Je leert ook heel veel buiten de lessen om. Ik heb echt een hele goede keuze gemaakt om deze studie te volgen. Er wordt zoveel van je verwacht en het is wel prijzig. Het is dus wel een riskante stap om te zetten, vooral als blijkt dat je het niet haalt of niet leuk vindt.

 

 

6. Hoe ben je aan een stage gekomen?

Het is voor mijn studie verplicht een stage te lopen. Ik heb de mijne in Frankfurt gelopen, bij een luchtvaartmaatschappij. Er was een Air Law workshop in Leiden. Daar ben ik in contact gekomen met iemand die mij deze stage aanbood. Je moet dus veel doen om er één te bemachtigen. Ik ben naar conferenties geweest in Leiden, Berlijn en een United Nations Conference in Wenen. Dit wereldje is klein, dus je moet jezelf laten zien. Netwerken kan eng zijn, maar op een gegeven moment zet je je daar wel overheen. Vaak staat men ook wel open voor de studenten.

 

7. Wat zijn je plannen na de advanced master?

Ik ga eerst stage lopen bij een consultatiebureau/law firm en kijken wat ik leuk ga vinden. Ik wil proberen iets in de luchtvaart te doen. Ruimtevaart lijkt me ook leuk, alleen zijn dat meestal start-up posities. Het is ook niet gegeven dat ik in Nederland blijf; het is een hele kleine wereld, maar ondanks dat kun je overal in de wereld terecht. Overal hebben ze leraren en vakmensen nodig en overal heb je vliegvelden. Het liefst blijf ik in Europa, maar ik zie wel wat op mijn pad komt.

 

8. Wat was de hoogtepunt van de advanced master?

De hoogtepunt was naar de UN gaan. We mochten mee als observers. Het was een vrijwillig iets. Het was heel mooi om te zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ze hadden bijvoorbeeld een draft tekst van één zin en daar hebben ze wel een uur over zitten debatteren! Dat was leuk om mee te maken. Het geeft ook motivatie om hier later te zitten.

 

Advanced master

 

Lijkt zo’n advanced master jou ook wat? Kijk dan voor meer informatie op de site.

Waarom zie jij zo’n advanced master wel zitten (of juist niet natuurlijk)? Laat het ons hieronder weten. 🙂