Het studiejaar is alweer een maand bezig, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik nog maar net ben begonnen. Ook al zijn er inmiddels duizend dingen over me heen gekomen. Hoe moet ik dus mijn allereerste blog hier beginnen?
Misschien door de eerste maand van mijn master in één woord te omschrijven: chaos.

Chaos klinkt voor veel mensen waarschijnlijk negatief. Je associeert het met de keuken van een groot studentenhuis, de NS, of het registreren voor tentamens via uSis. Klopt, maar chaos kan ook een leuke afwisseling zijn.

Het begon al in mei. Omdat ik een researchmaster doe (Literature), was de deadline namelijk al begin juni. In juli kreeg ik te horen dat ik was toegelaten, maar ik moest nog even bewijzen dat ik wel echt mijn bachelordiploma had behaald. Dat was lastig, want dat diploma krijg ik pas aanstaande vrijdag. Maar goed, na een paar mailtjes over en weer, en een paar out-of-office-autoreplies, was dat ook geregeld.

Vervolgens kon ik naar mijn vakken gaan kijken. Nou is het grote voordeel van een researchmaster dat je werkelijk van iedere master vakken mag uitzoeken, zolang je maar een samenhangend vakkenpakket hebt. Je mag bijvoorbeeld specialiseren in de literatuur van een bepaalde taal, maar ook in een bepaalde periode, stijl of mediavorm (film, bijvoorbeeld). En toen ik eenmaal een beeld kreeg van alle vakken die ik kon kiezen, voelde ik me als een kind in een snoepwinkel. Álle masters, álle vakken! Ik kon werkelijk niet kiezen, het duurde twee weken voordat ik eindelijk zeker was van mijn vakkenpakket. Nu heb ik alle colleges bijgewoond, en heb ik er zeker geen spijt van. Behalve dan een beetje van het vak over 9/11 waar Jasper het over had (zie beneden), want daar kon ik niet meer bij.

Nu volg ik vakken van drie masters, waardoor ik gelukkig met veel verschillende mensen in mijn werkgroepen zit. Ook dat zorgde de afgelopen weken even voor chaos: masterstudenten komen uit alle mogelijke landen en van alle mogelijke studierichtingen. Het is even wennen voor iedereen om zijn draai te vinden binnen het programma. Gelukkig zit iedereen in hetzelfde schuitje, wat natuurlijk meteen een goede band schept. Ook in een researchmaster bestaan domme vragen niet. Pfieuw.

Dus ja, de eerste maand was chaos. Maar wat was het anders saai geweest…