Als je een nieuwe student bent in Leiden kan alles misschien een beetje overweldigend zijn: de studie, de stad, de verenigingen, en regionaal culturele dagen als 3 oktober. Het kan zijn dat je hierdoor af en toe de kluts kwijtraakt. Daarom zijn hier enkele tips & tricks die je als nieuwe student kunt gebruiken om jouw eerste jaar iets makkelijker en leuker te maken.

Over de studie

1. Koop niet meteen alle boeken

Iedere eerstejaars maakt dezelfde fout: ze kopen elk boek wat op de door hun studie opgestuurde lijst staat. Ik deed het ook, maar wacht ermee als het kan. Het ene boek is lang niet zo belangrijk als het andere. Dit kan je makkelijk navragen bij ouderejaars of de studievereniging. Vaak zijn er ook digitale versies in omloop die ieder jaar creatief weer hun weg vinden naar de studenten.

2. Neem alle voorbereidingen voor een tentamen

Naast dat je je natuurlijk moet inschrijven voor een tentamen en moet leren, zijn er ook andere voorbereidingen die je moet nemen voor ieder tentamen. Bijvoorbeeld als je buiten Leiden woont, reken dan wat extra reistijd, want de NS denkt op tentamendagen altijd de leukste te zijn.

3. Weet je rechten als student

Het kan soms alle kanten opgaan: van een keer vergeten je in te schrijven voor een tentamen tot een docent die je regelrecht de herkansing in naait. De ene student gebeurt het vaker dan de andere, maar weet dat er bepaalde rechten zijn waar jij je als student op kan beroepen. In sommige situaties wil de examencommissie coulant zijn naar de student, ondanks dat alle regels zijn nageleefd. De reglementen verschillen per faculteit. Via deze pagina kun je de reglementen vinden die op jou van toepassing zijn. Voor advies of vragen kan je ook altijd terecht bij de studieadviseur of opleidingscommissie van jouw studie.

4. Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek (UB) heb ik op deze lijst gezet voor een aantal handige redenen. Sommige mensen (ik niet) vinden het namelijk een heerlijke plek om te studeren. Als je een computer nodig hebt is het aan te raden om op tijd te gaan. Je kunt online zelfs zien of er (zowel in de UB als andere studieplekken) nog vrije computers zijn. Daarnaast is de UB ook langer open dan de andere universiteitsgebouwen. Dus mocht je printer of Wifi het thuis begeven en je hebt die ene belangrijke deadline, kan je daar altijd nog terecht. Bekijk de openingstijden van de UB.

5. Crash Course Study Skills

Niet iedereen studeert even makkelijk. Zeker als je kersvers van middelbare school naar de Leidse universiteit emigreert, kan die overgang wat moeilijk zijn. Trust me, ik spreek uit ervaring! Mocht je merken dat je moeite hebt met dingen als aantekeningen maken, of je bent helemaal kwijt waar die ene leraar het over heeft, bekijk dan de Crash Course Youtube-pagina. Ze geven een hoop studietips en vakspecifieke uitleg, uitgelegd op een laagdrempelige manier. En mocht je het niet volgen, kan je gewoon een stuk terugspoelen.

De stad Leiden

1. Overzicht faculteitsgebouwen

De Universiteit Leiden bestaat niet uit één gebouw. Over de hele stad zijn meerdere gebouwen verspreid. Als aankomend student moet je daarom soms een beetje zoeken waar je moet zijn. Het is al helemaal dolle pret als je in meerdere gebouwen les hebt op een dag. Om je wegwijs te maken, vind je hier alle faculteitsgebouwen en locaties terug. Check dan ook nog even welk gebouw bij welke afkorting op het rooster hoort.

2. Entree Musea

Als student aan de Universiteit Leiden kun je bij een aantal Leidse musea gratis, of met gereduceerd tarief naar binnen. In onderstaande lijst kun je op het museum klikken om de up-to-date tarieven te bekijken. (Overige Leidse musea hebben geen korting of zijn dicht vanwege verbouwingen.)

Gratis voor Leidse studenten

Gereduceerd of gratis op basis van de studie

Museum Volkenkunde Leiden

Mijn laatste tip; Maak vrienden!

Je studietijd in Leiden zal een stuk geweldiger worden met een leuke vriendengroep. Zorg daarom dat je snel mensen leert kennen in jouw jaar. Wissel de eerste weken af naast wie je zit in college. Ga mee op het eerstejaarsweekend en overweeg echt om bij een studenten-/studievereniging te gaan. Vaak zijn er ook nog tal van andere voordelen als je bij een vereniging gaat, zoals korting op boeken.

Met deze tips wordt jouw eerste jaar op de Universiteit Leiden ongetwijfeld een succes!