Wat eet je dan nog wél? Dat moet wel de meest gestelde vraag aan veganisten zijn. Hoewel de lijst van no-go’s misschien lang oogt, er blijft nog een wereld aan mogelijkheden over. Het is ook nog eens een dieet dat prima met een studentenbudget kan worden volgehouden. Maar waarom zou je jezelf al die lekkere dingen ontzeggen? Deze blog gaat over waarom ik (niet altijd) veganist ben en mijn ervaringen met het veganistische leven.

Geen vlees meer

Vegan ChinaHet begon allemaal twee jaar geleden, tijdens mijn verblijf in China. Samen met twee huisgenoten hadden we ons eigen appartement, wat betekende dat we zelf konden koken. Producten als groente, fruit, rijst en aardappels zijn werkelijk spotgoedkoop in China. Kaas is er erg duur, de melk niet te drinken, en ik had al gauw het besluit genomen om geen vlees te kopen. Naast de gewone varkenslapjes lagen er namelijk ook netjes verpakte organen en kippenkoppen in de schappen, en eenden hingen er met kop en poten in vol ornaat bij. Bovendien nam ik liever het zekere voor het onzekere. Chinese recepten raden bijvoorbeeld niet voor niets aan om vlees eerst te koken. Thuis vegetarisch en vaak veganistisch dus, maar uit nog niet. Ik wilde alles proberen, van Pekingeend tot Koreaanse fried chicken.

Ik eet groente

Toch is het ook buiten de deur in China prima te doen om vegetarisch te eten. Je zegt in het Chinees misschien wel 我吃素 (wo chi su, ik ben vegetariër), wat letterlijk ‘ik eet groente’ betekent, maar talloze traditionele en heerlijke gerechten bevatten geen vlees. Vaak bevat het goedkope streetfood geen vlees, want vlees is een duurder product. Op plekken waar het boeddhisme veel invloed heeft, is het natuurlijk al helemaal gebruikelijk om geen vlees te eten. Vooral in moderne steden zoals Beijing en Shanghai zijn er vegetarische en veganistische restaurants, al moet je misschien even zoeken.

Van vegetariër naar veganist

Weer terug in Nederland was het helaas gedaan met vaak uit eten gaan. Het was toen ook geen grote stap om helemaal over te gaan op vegetarisch eten. Redenen genoeg: het is gezond, goed voor het milieu, en voor mij hoeft er geen dier meer geslacht te worden. Zodra ik deze keuze echter had gemaakt, begon ik meer na te denken over vegetarisch en ook veganistisch eten. Aan de ene kant begon ik het te zien als een uitdaging. Kan ik ook vegan eten? Hoelang zou ik dat volhouden? Er gaat meteen een wereld aan interessante recepten en ideeën open. Veganistische tzatziki van cashewnoten, “kaas”-saus van edelgistvlokken, sushi-bowl met tofu, pure chocolademousse, ga zo maar door.

Vegan moestuin

Je hoeft ook echt niet je eigen moestuin te beginnen om aan goedkope groente te komen in Nederland (maar leuk is het wel)

Nog een reden voor mij om veganistisch te eten, is dat ik nooit graag dingen doe alleen omdat het zo hoort. Hoezo is het vanzelfsprekend dat onze supermarkten vol liggen met vlees, kaas, melk en eieren? En waarom eten we er zo veel van? Dat soort vragen vind ik ontzettend interessant. Ik heb zelfs nog jaren gedacht dat koeien altijd vanzelf melk gaven, terwijl ze daarvoor toch echt eerst een kalfje moeten krijgen.

Vegan, maar niet altijd

Eet ik nu altijd vegan? Nee, dat niet. Ik eet vegetarisch, en melk, boter en yoghurt heb ik een voor een afgezworen, maar kaas blijft mijn zwakte. Zo nu en dan een pizza ontzeg ik mezelf toch niet, en veganistische varianten voor feta, brie of blauwe kaas bestaan er gewoonweg nog niet. Veganist zijn is absoluut een soort levensstijl, en die verander je nou niet van de ene op de andere dag. Van mij hoeft de wereld ook niet vegan te worden, maar ons meer bewust zijn van wat we kopen en eten is altijd goed.

Toch verandert de wereld in snel tempo mee met alle nieuwe trends. Er is geen ruimte meer over hier om alle plekken in Leiden op te noemen waar je terecht kan als vegan. De kokosyoghurt van de Yoghurtbarn is wel echt een aanrader, Bagels en Beans heeft een aantal goede vegan opties en ik wil nog altijd een keer de koffie en het gebak van I Scream Coffee proberen. Wist je dat er zelfs vegan cornetto’s en magnums te koop zijn? Nee, als veganist hoef je echt niet op een houtje te bijten.

Vegan meme