Het is de tijd van het jaar, de tentamens staan voor de deur. Er heerst hier een raar soort sfeer, een voelbare stress. Na vier jaar Bestuurskunde ben ik wel wat gewend, maar wat ik hier ervaar is van een ander niveau. 

Het is half 10 zaterdagavond. In de bieb ben ik naarstig op zoek naar een plekje op de tweede verdieping. Het is druk. Tafels zijn gevuld met opengeslagen boeken, recyclebare koffiebekers, vol met stickers geplakte laptops en gespannen studenten. Op het moment zitten er meer mensen in de ‘Swem Library’ dan in alle lokale kroegen van Williamsburg bij elkaar. Bij de koffieautomaat kom ik Matias tegen. Een van mijn vaste drinkmaatjes hier, maar vanavond niet. “Ik heb vier tentamens en drie deadlines deze week”, zucht hij.

Tentamenweek

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Deze week geen lessen, wel tentamens en deadlines. Mijn schema ziet er als volgt uit: maandagmiddag om 2 uur een deadline van een research paper voor het vak ‘Politics of Developing Countries’; dinsdagochtend 9 uur, mijn laatste tentamen voor ‘American Politics’; woensdag een afsluitende bijeenkomst van het vak ‘Creative Writing’ waarvoor ik drie opstellen moet hebben verbeterd. Goed nieuws is dat de professor pizza heeft beloofd. Dan heb ik donderdag een afsluitend tentamen van ‘International Political Economy’ over alle stof van het hele semester. Na het weekend volgen nog twee tentamens, maar daar houd ik mij eerlijk gezegd op het moment nog niet mee bezig.

Swim Library

 

Het Amerikaanse beoordelingssysteem; GPA

Het Amerikaanse beoordelingssysteem werkt iets anders dan het Europese. Waar een voldoende in Nederland genoeg is om het vak te halen, draait alles hier om je ‘Grade Point Average’ (GPA), je gemiddelde cijfer. Dit is belangrijk omdat bijna alle werkgevers erom vragen. Je GPA zit ergens tussen de 0 en 4 en als je GPA boven de 3.5 zit kan dat als bovengemiddeld worden beschouwt. Met een hoog GPA op een universiteit als William and Mary zit het wel goed met je baankansen en dat lijkt iedereen zich hier heel goed te beseffen.

Swim Library

De beruchte en befaamde College Delly

Ik heb een drukke laatste week voor de boeg, maar gelukkig ervaar ik niet zoveel stress als mijn medestudenten. Een voldoende is genoeg om de punten mee te kunnen nemen naar Nederland en ik volg het minimaal aantal vakken. Wel heb ik moeite mijn tijd in te delen. Ik wil nog maximaal genieten in deze laatste weken, maar aan de andere kant zou het zonde zijn om mijn tentamens te verwaarlozen. Overdag probeer ik veel studiewerk te doen zodat ik ’s avonds kan sporten of nog een biertje kan doen in de studentenbar ‘The College Delly’. Wanneer daar echter vrijwel niemand is, ga ik toch maar weer naar de bieb.

In VanSlootenTV #15 vroeg ik mijn medestudenten hoe zij de week doorbrengen. Benieuwd naar hun studietips? Check dan snel mijn vlog hieronder!