Oorspronkelijk wilde ik deze blog “tips bij het lopen van een stage” noemen. Echter, na wat wikken en wegen (voornamelijk omdat ik niet verantwoordelijk gehouden wil worden voor mijn tips, voordat ze bij iemand averechts werken en ik ruzie krijg), heb ik besloten om het wat meer bij mezelf te houden en te delen wat voor tips en tricks mij persoonlijk hebben geholpen bij mijn stage.

  • Altijd een notitieboekje bij de hand hebben

Ik ga heel eerlijk zijn: deze tip heb ik gestolen van de film The Devil Wears Prada. In deze film rent de hoofdpersoon de hele tijd rond met een notitieboekje en hoewel ik niet had verwacht dat mijn stage ook maar enigszins vergelijkbaar zou zijn, (hallo ambassade versus modebedrijf) wist ik wel dat ik in de eerste weken veel afkortingen, namen en bedrijven zou horen waarvan ik waarschijnlijk nog nooit gehoord had. Daarom besloot ik om zo veel mogelijk op te schrijven om later terug te kijken wat er besproken was, of ik specifieke taken had en om voor mij onbekende begrippen op te zoeken. Nu nog steeds, waar ik ook heen ga binnen de ambassade, neem ik mijn notitieboekje mee zodat ik geen belangrijke informatie mis.

  • Altijd iets te doen hebben

Een stage is natuurlijk niet 100% hetzelfde als een baan, dus de kans dat je niet evenveel taken hebt als je collega’s is erg groot. Echter, dit betekent niet dat je maar de hele dag voor je uit moet staren totdat de (werk)dag voorbij is. Ik heb ondervonden dat de meeste mensen bij aanvang van hun stage geen idee hebben wat ze moeten doen. Zelden wordt er van te voren een duidelijk takenpakket met een dagelijks programma aan de stagiair(e) gegeven en dat is lastig in het begin. De eerste twee keer dat ik aan mijn baas vroeg of er iets te doen was voor mij vond ik dat eng omdat ik niet dom over wilde komen, maar inmiddels heb ik geleerd dat dit zelden zo wordt opgevat. If anything, wordt het gewaardeerd als stagiair(e)s vragen om taken. Natuurlijk moet dit met mate worden gedaan, maar als je niets te doen hebt, vraag gewoon of je je baas kan helpen.

  • Altijd voorbereid zijn bij vergaderingen

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar ik zorg altijd dat ik voor alle vergaderingen de benodigde documenten heb die mogelijkerwijs van pas kunnen komen. Let wel: dit deed ik in het begin niet altijd (ik dacht dat mijn notitieboekje wel genoeg zou zijn) en daar heb ik destijds wel eens spijt van gehad. Sindsdien zorg ik dat ik alle benodigde notulen/verslagen of andere documenten bij me heb. Ook lees ik me goed in zodat, mocht er naar mijn mening gevraagd worden, ik ook daadwerkelijk iets nuttigs in kan brengen. Wat betreft het meenemen bij documenten heb ik geleerd: bij twijfel, gewoon meenemen. Better safe than sorry!

  • Evenementen bijwonen

Iets wat ik heel lastig vond maar gelukkig wel veel heb gedaan is het vragen of ik bij evenementen aanwezig mocht zijn. De eerste paar keer voelde dit ontzettend eng. Ik herinner me dat collega’s aan het praten waren over een zakenlunch of iets dergelijks waar ze heen zouden gaan maar ik was niet meegevraagd.  Helemaal niet raar, maar ik heb toen gevraagd aan mijn baas of ik mee mocht. Dit was helemaal geen probleem en sindsdien vraag ik het nog steeds elke keer, ook als ik niet uitgenodigd ben. Het was in het begin voor mij lastig inschatten waar ik wel en niet aanwezig bij mocht zijn maar baat het niet, schaadt het niet. Dit toont alleen maar aan dat je initiatief neemt en bereid bent om buiten werk om evenementen bij te wonen en je te verbreden.

  • Extra items meenemen

Oké, eerlijk gezegd denk ik dat deze tip vooral van belang is voor vrouwen maar het is wel echt iets wat ik wil benadrukken. Je zit minimaal acht uur per dag (dus safe to say: het grootste gedeelte van je dag) op een kantoor. De kans dat er iets kapot gaat, iets op je kleding vlekt of je telefoon uitvalt is erg groot. Om die reden zorg ik dat ik altijd een extra panty heb (ja, ik weet het, dit is niet van toepassing op mannen), dat ik hakken naast mijn ballerina’s meeneem en dat ik standaard een telefoonlader op werk heb liggen. Voor mannen kan ik misschien aanraden een reservestropdas mee te nemen. Dit klinkt misschien als een rare tip maar ik heb oprecht wel eens een collega kunnen helpen met de reserve panty die ik in de kast had liggen op kantoor.

Nu is mijn vraag aan jullie: wat zijn tips of tricks die jullie hebben geleerd bij het lopen van stage? Of wellicht bij een ‘echte’ baan? Ik ben eigenlijk wel benieuwd!

         

FullSizeRender

              Mijn trouwe notitieboekjes