Half 9, de wekker gaat. Geen hele slechte tijd om wakker te worden op een gewone werkdag. Als ik straks weer richting de schoolbanken ga zal dat vervroegd worden naar 8 uur. Niet alleen de tijd zal echter veranderen. Mijn eerste stage de afgelopen zomer (en de eerste keer dat ik praktisch alle zomermaanden in Nederland was) is net afgelopen. Ik ben klaar om weer naar de universiteit te gaan, mijn master wacht op me.

De motivatie om een stage te doen was er zeker, nu het voorbij is kijk er met gemengde gevoelens op terug. Aan de ene kant was het fijn om te kunnen ervaren wat ‘werk’ is, iets dat ik waarschijnlijk een groot deel van mijn leven ga doen. Aan de andere kant was ik wel een beetje vertwijfeld over de inhoud van dit ‘werk’. Ik hoefde gelukkig geen koffie te halen of ellenlange shifts achter het kopieerapparaat te draaien. Ik ben wel goede vrienden geworden met de scanner en ben deels volleerd mac gebruiker geworden.

Natuurlijk heb ik waardevolle dingen geleerd, me een nieuw Content Management System eigen gemaakt, gerichte informatie geleerd op te zoeken en rondleidingen gegeven. Maar het brengt ook een andere realiteit met zich mee: werk is nu eenmaal niet altijd even leuk. Na mijn BA te hebben gehaald, snakte ik naar een praktische bezigheid. Alle nuttige kennis (en nutteloze weetjes) gebruiken om iets tot stand te brengen. Hoewel ik allerlei weetjes en kennis heb ingezet om mijn collega’s te vermaken, blijkt iets tot stand brengen niet altijd even gemakkelijk. Leidinggevenden zijn afwezig of onduidelijk en een bedrijf is ook niet altijd even gestructureerd.

De magie van belangrijke kantoormedewerkers die druk tikkend achter computers zitten en steeds met dikke mappen rondlopen, is er een beetje vanaf. Misschien zitten zij ook vaker hun facebook te checken dan wij denken, filmpjes op youtube te bekijken of hun favoriete blogs te lezen. Nu mijn blik op de toekomst realistischer is geworden, de kans is tenslotte groot dat werk later ook niet altijd leuk zal zijn, vind ik het veel minder erg om nog even door te studeren. Sterker nog, ik heb zin in het schooljaar, om allerlei nieuwe vakken te volgen, de grijze massa aan het werk te zetten en het studentenleven. Student zijn is ook een baan en ik ben nog niet klaar om daarvan ontslagen te worden!

 

Toch iets anders dan verwacht...