Daar sta je dan te wachten tot je naam geroepen wordt, familie in je kielzog, allemaal netjes gekleed. Je bent allang afgestudeerd, alles is gedaan, het laatste cijfer is binnen – en toch is zo’n afstudeerceremonie om zenuwachtig van te worden! In mijn laatste blog lees je over hoe ik mijn studie heb afgerond en hoe ik sindsdien mijn connectie met China en het Chinees vasthoud.

Het Zweetkamertje

Zoals je al in een eerder blogje hebt kunnen lezen, heb ik een jaar langer over mijn studie gedaan. Ik had mijn blik op een cum laude diploma gericht en zou niet stoppen voor ik dat doel bereikt had. In oktober mocht ik dan eindelijk dit langverwachte diploma in ontvangst nemen.

Het ZweetkamertjeAlle studenten die hun Master Chinese studies halen, mogen rekenen op een persoonlijke afstudeerceremonie. Hierbij mag je wel tot 15 familieleden en vrienden meenemen! Het verdedigen van de thesis is niet nodig, een hele opluchting. Maar wanneer je dan aan die tafel plaatsneemt tegenover je thesis-begeleider en een afgevaardigde van de examencommissie, kan je toch rekenen op een rake vraag of twee. Wanneer je dan het diploma overhandigd hebt gekregen, mag je je naam vereeuwigen in het bekende Zweetkamertje. Wist je dat je dit ook hier digitaal kunt vereeuwigen?

Afgestudeerd, wat nu?

IerlandDat is de vraag die iedere afgestudeerde liever niet hoort. Eerst was het tijd voor vakantie! Mijn studievertraging werd namelijk ook mede mogelijk gemaakt door een ontzettend fijne bijbaan. Daar doe ik nu nog steeds waardevolle werkervaring op, maar er gaat ook veel tijd in zitten. Daarom wilde ik er na mijn afstuderen graag even tussenuit. Ik schreef al eerder over mijn ervaringen met vrijwilligerswerk – dit keer ben ik naar Ierland gegaan, om me daar op een boerderij ver weg te wanen van alle beeldschermen en te genieten van de mooie natuur en de dieren om me heen.

En China dan?

Deze vraag hoort eigenlijk ook wel in het rijtje van de meest gestelde vragen thuis – ga je dan later in China wonen? Op dit moment houd ik die vraag nog graag open. Wie weet! Het is wel mijn droom om uiteindelijk dit koude kikkerlandje achter me te laten. Waar ik dan terecht kom, is nog maar de vraag. Voor nu heb ik het reuze naar mijn zin in Leiden, en ben ik hard op weg om mijn rijbewijs te halen.

Hoe houd ik me op dit moment nog met China bezig? Ik geef meteen toe dat het moeilijk is om je taalvaardigheid op niveau te houden als je je niet constant omringt met het Chinees. Ik heb een taalmaatje die ik eens in de week of twee weken ontmoet. Daarnaast probeer ik iedere dag bezig te zijn met het Chinees, of het nu een video, een tekstje of wat karakters oefenen is. Mijn favoriete websites om op te hoogte te blijven van China is What’s on Weibo – Weibo is een ontzettend populair Chinees mini-blogplatform – en SupChina. Ook HackingChinese is een site waar ik keer op keer terugkeer voor tips en bronnen voor het leren van Chinees.

Dit is mijn laatste blog voor het Leids Kwartiertje, het was een plezier om voor jullie te schrijven!