Voor mijn eerste blog ben ik vastbesloten om met een vrolijke noot te beginnen. Want wij Nederlanders klagen maar al te graag – over het weer, de politiek, de buren en vooral het weer. Voor iedereen die geen enkel pluspunt van ons koude kikkerlandje kan benoemen, heb ik dan ook een gouden tip: ga in het buitenland studeren, stage lopen, vrijwilligerswerk doen, wat dan ook. Hoe verder hoe beter! Hier in China hebben ze namelijk esneeuwpopen mooi gezegde: afstand creëert schoonheid. Pas als je iets van een afstand bekijkt, zal je ook de goede kanten ervan inzien.

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik nog in China, maar mijn terugreis ligt al om de hoek en ook de heimwee ligt na bijna een jaar wel op de loer. Daarom vertel ik jullie maar al te graag over de schoonheden van Nederland die ik vanaf deze kant van de wereld in ben gaan zien.

pannekoekHet eten
Zit ik dan eindelijk na vier jaar studeren in China, het hart van de oosterse keuken, en dan mis ik het Nederlandse eten toch nog? Ja echt! Wie kent het niet, de plotselinge zucht naar een boterham met pindakaas, of trek in een oliebol ook al is het nog lang geen Oudjaar. Je vindt ze in Nederland overal, maar hier denken ze: poffertjes, vanillevla, appelmoes? Nog nooit van gehoord. In de Chinese supermarkten spartelen de vissen nog levend rond in hun aquarium bakken, maar een pot zure haring, dat is te gek.

Aan het laden…

In Nederland hebben we misschien niet het snelste internet van de wereld (dat vind je in Zuid-Korea), maar we behoren toch zeker wel tot de top tien. Daarnaast kunnen we zonder problemen op sites als Google en YouTube, Facebook en Netflix (oh Netflix, ik zou een hele blog kunnen schrijven over het gemis), wat natuurlijk niet meer dan vanzelfsprekend lijkt. Zelfs Skype-gesprekken zijn een plezier als je elkaar kunt zien én horen, in plaats van geen van beide!

Groen, groen, groenduinen
Ik ben opgegroeid in de polder en daar hoef je maar een teen buiten de deur te steken of je loopt al tegen een stukje natuur aan. Stap in een trein en binnen vijf minuten zoeven er al weilanden met koeien of wollige schapen langs. Overal eendjes in de vijver, vogeltjes onder het raam, de kat van de buren duttend in het zonnetje. De grijze luchten, die kennen we wel, maar kijk eens naar al het groen, snuif de frisse lucht eens op (ja, zelfs frisse lucht kan je missen!). Neem eens spontaan een tripje naar onze mooie duinen, die vind je echt niet overal.

bloemenGewoon om de hoek
Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat het China ontbreekt aan mooie natuur, de vraag is alleen hoe ver je moet zoeken om het te vinden. Naast zo’n enorm land lijkt Nederland wel een postzegel. Een middag in de auto of de trein en je bent aan de andere kant van ons land. Denk in China gerust aan treinreizen van 11, 24 of 31 uur, afhankelijk van hoe snel de trein rijdt, of een paar uur in het vliegtuig. Zo’n groot land heeft uiteraard veel te bieden, maar even op de fiets naar opa en oma zit er vaak niet in. Nee, dan ligt in Nederland alles gewoon om de hoek.

 

Simone Otter