afstudeervrees2

Een nieuw jaar is aangebroken en komende maanden staat er voor mij een hoop te gebeuren. Als alles volgens planning loopt sta ik over een half jaar met mijn bachelordiploma in mijn hand. Terwijl sommigen daar enorm naar uitkijken, heb ik er juist een dubbel gevoel bij. Van nature ben ik niet iemand die zich snel zorgen maakt, maar ik word wel nerveus van het idee dat ik nog niet besloten heb wat ik na mijn bachelor wil doen.

Eerder had ik het plan om nog een jaar uit te lopen. Dit jaar doe ik een minor (Journalistiek & Nieuwe Media) en doe ik geen specialisatie bij archeologie. Omdat ik dat toch wel zonde vond, wilde ik dat dan volgend jaar gaan doen. Dit was mijn plan tot drie weken geleden, totdat ik bericht kreeg van DUO dat mijn stufi over twee maanden ophoudt. Hierop heb ik besloten maar geen uitloop te nemen en komend blok extra vakken van archeologie te gaan volgen. Hierdoor is wel mijn uitstel van executie om zeep geholpen en moet ik snel beslissen wat ik na mijn studie wil gaan doen.

Ik denk wel geregeld na over wat ik zou willen doen. Zo droom ik er al jaren van om een wereldreis te maken. Gewoon een motor of auto kopen en mijn bucket list afgaan. Helaas zal het nog even bij dromen blijven, want net als ik droomt mijn portemonnee ook van meer in het leven.

Een voor de hand liggende optie is natuurlijk werken. Eerlijk gezegd heb ik geen idee of ik daar al mee wil beginnen. Ik weet nog steeds niet of ik met archeologie of journalistiek verder wil en ik ben bang dat als ik een van de twee kies, ik niet meer terug kan. Ook is werk in de archeologie redelijk lastig zonder genoeg ervaring of een master.

De laatste en meest waarschijnlijke optie is dus om volgend jaar verder te gaan studeren met een master. ‘Men’ zegt dat het studentenleven de beste tijd van je leven is, dus dat met nog een jaar verlengen is helemaal niet erg. Wel verschijnen er gelijk weer nieuwe keuzes: waar volg ik mijn master? Welke master wil ik volgen? En ga ik voor een archeologische master of een media gerichte master?

Op het moment zit er niks anders op dan naar de mastervoorlichtingsdagen te gaan en mezelf zo veel mogelijk te informeren over alle mogelijkheden. Ik hoop dat ik het in ieder geval voor mijn slagen weet.

Weet jij net als ik ook nog niet wat je wilt doen of welke master te kiezen? De volgende Masterdag van Leiden is op vrijdag 11 maart. Voor andere data of meeloopdagen kun je kijken op http://www.mastersinleiden.nl/information-days