De laatste paar weken van het studiejaar zijn altijd het zwaarst: terwijl buiten de zon schijnt, zitten wij studenten binnen te zwoegen boven onze studieboeken. Zelfs mijn kamer schoonmaken is aantrekkelijker dan die laatste woordjes stampen. Maar de leukste manier om studie-ontwijkend gedrag te vertonen? Zomerplannen maken! Feesten, festivals of vakanties, misschien weet je al precies wat je gaat doen, maar voor wie de zomer nog blanco is, heb ik een gouden tip. Ga vrijwilligerswerk doen!

Drie weken in een Chinees hostel

Prachtig landschap in ChinaAlsof mijn jaar in China nog niet veelbewogen genoeg was, besloot ik in de zomer van 2016 om voor het eerst vrijwilligerswerk te gaan doen. Niet omdat ik nu zo nobel aangelegd ben, maar omdat ik op zoek was naar een andere ervaring dan in mijn eentje op reis gaan. Als toerist leer je een land maar tot op zekere hoogte kennen, maar als vrijwilliger maak je alles op een heel andere manier mee. Na een hele dag reizen (in totaal 13,5 uur met de trein en bus!) bereikte ik mijn bestemming: een hostel in Yangshuo, middenin een van de meest bijzondere landschappen van China.

De markt in China De schitterende omgeving was een van de redenen waarom ik dit hostel koos en het warme ontvangst bevestigde mijn keuze. Ik heb er drie volle en vermoeiende weken doorgebracht. Samen met een andere vrijwilliger kookte ik bijna iedere dag zowel lunch als avondeten voor de rest van de vrijwilligers en het personeel van het hostel, vaak zo’n 12 man in totaal. Dit was nog een behoorlijke uitdaging, met een wok en elektrische kookplaat als vrijwel het enige kookgerei. De boodschappen deden we op de plaatselijke markt, wat betekende dat ik soms flink moest improviseren. En als enige buitenlander onder de vrijwilligers werd mijn Chinees ook nog eens goed op de proef gesteld!

Het ideale vrijwilligerswerk voor jou: waar begin je met zoeken?

Om deze ideale plek te vinden, heb ik gebruikgemaakt van twee websites: workaway en helpx. Dit zijn dé sites voor reizigers met een klein budget, maar die wel op zoek zijn naar een geweldige ervaring! Op allebei de sites vind je een enorme keuze aan plekken, of hosts, die op zoek zijn naar vrijwilligers: denk aan scholen, kleine bedrijfjes, boerderijen, hotels en hostels, of zelfs gewoon bij mensen thuis. Het concept is overal hetzelfde: verblijf en soms zelfs eten is gratis, in ruil voor een bepaald aantal uur werk per dag. Wat voor werk je doet, dat is natuurlijk overal anders! Voor je een profiel kan aanmaken, moet je wel eerst een bedrag betalen: 29 euro voor Workaway, 20 euro voor Helpx. Daarna krijg je toegang tot de contactgegevens van de hosts. Vaak staan hosts op allebei de sites en is het niet nodig om voor allebei een profiel aan te maken. Je hoeft alleen nog een bericht te sturen en dan kan je avontuur in Nieuw-Zeeland, Tanzania of Kroatië beginnen!

Tips en trucs

Waar moet je op letten als je vrijwilliger wilt worden? Je weet natuurlijk zelf wat voor werk het beste bij jou past, maar hoe maak je keuze uit zo’n groot aanbod? Hier zijn mijn tips:

  • Focus niet meteen op één keuze, maar spreid je kansen. Sommige hosts zullen je bericht niet eens beantwoorden, terwijl anderen jou misschien zelf benaderen!
  • Lees het profiel van de host goed, met als allerbelangrijkste de feedback die door andere vrijwilligers is achtergelaten.
  • Wees niet bang om naar meer informatie te vragen, zoals foto’s van de slaapplekken of andere faciliteiten voor de vrijwilligers.
  • Let op hoe het contact met de host verloopt. Moeizaam contact in gebroken Engels geeft een heel ander beeld dan contact dat netjes en soepel verloopt.
  • Stuur een persoonlijk bericht en laat duidelijk merken dat je het profiel van de host hebt gelezen. Tussen alle standaard berichtjes zal jouw bericht eruit springen en krijg je sneller reactie!

Heb jij nog een goede tip of een mooie ervaring die je wilt delen? Laat een reactie achter!