Het is De Derby, de wedloop tussen academie en industrie. De grote Vrijheid tegenover het grote Geld. Wat het nog aangrijpender maakt dan elke andere derby, is het feit dat aan de horizon, op het moment dat je onderwijs afgerond is en je handtekening in het zweetkamertje staat, de keuze wacht. Deze stage is voor mij een kans om te proeven aan de industrie, om deze keuze makkelijker te maken. Ten minste, dat hoop ik.

‘My first impressions of people are invariably right’, zei Oscar Wilde. Ik ben geen Oscar Wilde, maar eerste indrukken hebben een grote impact. Laat me als disclaimer melden dat ik probeer met een open vizier deze wedloop te beschouwen, voor zover dat mogelijk is. De eerste indruk van de academie is biased door de tijd en laat ik derhalve achterwege, temeer om me op de eerste indruk van de industrie de focussen. En die had impact.

De buitenschil was niet bepaald verwelkomend. Laat me als tweede disclaimer melden dat mijn confidentiality agreement me niet toestaat specifieke zaken te vermelden. Ik kan wel zeggen dat de security clearance en introducerende trainingen waar ik aan blootgesteld werd, mijn eerste week grotendeels beheersten. Over dat tweede, ik kan je alles vertellen over de wettelijke afspraken tussen GSK en de FDA (Amerikaanse instelling die medicijnen goedkeurt voordat ze op de markt komen) en de consequenties van bijvoorbeeld het betalen van een arts om auteur van je publicatie te worden, of een conferentie niet naast de deur, maar bijvoorbeeld op Hawaii plannen. 

Daartegenover staat de inspirerende sfeer, waarin ik direct de eerste dag terecht kwam. Zoals zo veel bedrijven, werkt GSK met flexplekken, maar de negatieve bijsmaak van die term verdween direct op het moment dat ik merkte dat dat voor iedereen geldt! De eerste keer dat ik op de afdeling R&D in het hoofdkantoor van GSK mijn laptop aansloot, bleek ik drie plekken weg te zitten van de President Pharmaceutical R&D, lid van het Corporate Executive Team! Het kostte me vier jaar om dat binnen de universiteit voor elkaar te krijgen.

The match continues…


Academie vs industrie