Een wereldreis maken, een boek schrijven of een marathon lopen: de meeste dingen op je bucketlist zijn grootse avonturen die vaker wel dan niet erg ver weg lijken. Daarom is het goed om ook eens wat dichter bij huis te kijken. Leiden is een van de leukste steden in Nederland en heeft een paar plekken waar je echt geweest moet zijn. Deze lijst bevat tips voor de kersverse studenten en opfrissers voor de doorgewinterde Leidenaar!

De Burcht

Weggestopt in de binnenstad is de Burcht een plek die gemakkelijk vergeten kan worden. Toch is het zeker een bezoekje waard. Leiden is een stad met veel historie, en als een van de oudste bouwwerken in de stad is de Burcht daar een duidelijk voorbeeld van. Mooi weer of slecht weer, zomer of winter, het uitzicht over de binnenstad is altijd de moeite waard.

De Burcht

Kinderboerderij

De kinderboerderij ligt middenin het groene wijkpark van de Merenwijk. Als je op een warme zomermiddag eens ergens anders heen wilt dan het van der Werf, kan je hier ook je ei kwijt (pun intended). Ik ben hier al menig middagen langs gewandeld om mooie foto’s van de dieren te maken. Vooral in de lente zijn de jonge lammetjes en biggetjes te aandoenlijk voor woorden, maar je kunt er ook op het terrasje van de zon genieten.

Kinderboerderij Merenwijk

Pieterskerk

Geen Leidenaar die deze kerk niet kent of er niet een keer is langsgelopen – de Pieterskerk is immers al bijna 900 jaar oud! Daarom is het ook zaak dat iedereen er een keertje binnen moet zijn geweest. Of het nu om een gewoon bezoekje gaat, een concert of een evenement, zorg dat je een keer door dit oude bouwwerk hebt gewandeld. Ze hebben zelfs een escape room!

Sint Anna HofjeDe Leidse Hofjes

Speciaal voor deze blog heb ik een bezoekje gebracht aan een van de oudste hofjes van Leiden: het Sint Anna hofje. Dit hofje dateert zelfs nog uit de 15e eeuw, en is een van de vele hofjes die Leiden rijk is. Een aanzienlijk deel van de hofjes is open voor publiek en vormen kleine oases van rust en stilte. Het vergt enig speurwerk om ze te vinden, maar dan heb je ook wat.

Hortus Botanicus en de Sterrenwacht

Nog zo’n inkoppertje, maar de Hortus hoort er gewoon bij. De meeste colleges volgde ik in het Lipsius en ik kwam dus zowat elke dag wel langs de Hortus. Toch duurde het een hele poos voordat ik er daadwerkelijk een bezoekje bracht. Als student kan je gratis naar binnen, dus eigenlijk is er geen excuus om er niet langs te gaan! Je kunt er afkoelen langs het water in de zomer, of ’s winters opwarmen in de tropische kassen. In de Oude Sterrenwacht kan je van een lezing of een rondleiding genieten, of ga een keertje langs tijdens een open dag voor een avondje sterrenkijken!

Hortus Botanicus en Oude Sterrenwacht

Boekenzolder

Nog oude boeken in de kast staan waar je niets meer mee doet, of zit je juist te krap bij kas om nieuw leesvoer te kopen? Dan is de boekenzolder the place to be. Je kunt er boeken die je niet meer wilt inleveren en nieuwe uitkiezen. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel boeken er verzameld kunnen worden binnen zo’n bescheiden ruimte. Maar al te gemakkelijk verlies je jezelf tijdenlang tussen de rijen en rijen boekenkasten. Er is voor ieder wat wils, van geschiedenis en filosofie tot kookboeken en strips, van thrillers en romans tot oude atlassen en woordenboeken in alle talen.

Wat zijn jouw favoriete plekjes in Leiden?