De kop is er af! De eerste weken van de master zijn voorbij en we gaan gestaag verder. Wat is er veranderd ten opzichte van de bachelor? Wat wordt er allemaal van je verwacht en misschien wel het belangrijkste: hoe kun je het beste uit je master halen?

Allereerst begin ik met het beheersen van Engels. Dit lijkt misschien een voor de hand liggend feit, maar het viel mij nog wel een beetje tegen. Niet dat ik vind dat ik slecht Engels kan, het is me enkel opgevallen dat er veel mensen zijn die het beter kunnen. Dit komt door het feit dat buitenlandse studenten zich bij masters kunnen voegen. De master wordt onder andere daarom in het Engels gevoerd. Voor nu volstaat mijn Engels zeker, maar ik heb een cursus ‘academisch Engels’ nog wel op een verlanglijstje staan.

Toewijding en aanwezigheid staan op nummer twee. Probeer eens op een andere manier naar je master kijken. Zie het niet als een afronding van je studieproces, maar als een opleiding naar een baan. Kijk niet naar de universiteit als een plek om te studeren, maar als een plek om contacten te leggen en werkervaring op te doen door middel van stages en onderzoek. Dit is namelijk onmisbaar voor het verkrijgen van een ‘echte’ baan. Wanneer ik dit voor ogen houd, begint het bij mij te kriebelen en wil ik aan de slag met het vormen van mijn toekomst.

In het verlengde van vorig genoemde tip is het vereist dat je kan presenteren. Niet alleen heb je deze vaardigheid nodig om je onderzoek of experiment te verkopen aan het publiek, ook heb je het nodig om jezelf te verkopen. Ben je verlegen als een muis? Het is even zuur, maar oefen net zolang op een bekende totdat je er overheen bent. Voor mijn allereerste presentatie heeft mijn vriend mij gedwongen te presenteren. Ik hield anderhalf uur vol niet te willen presenteren, totdat ik zo moe was dat ik me er maar bij neerlegde. Daardoor was ik van mijn angst af.

Hoewel de grootte van de groep studenten in de master klein lijkt, is de concurrentie voor het vinden van de leukste baan groot. Zorg dat je gezien wordt, dat mensen je onthouden en je naam weten. Probeer meer van je master te maken dan alleen het afstruinen van colleges en het braaf maken van je huiswerk. Stoom jezelf klaar voor een topbaan en durf te reiken naar die beste baan. De inspanningen die je nu levert ter voorbereiding van een baan, leveren ongetwijfeld het beste resultaat.