3642074604_03ac355706_bMet een flits lichten de neonletters op. De technicus steekt zijn handen op en telt af naar nul. Mijn hart klopt zo hard dat mijn hele lichaam mee bonst. Ik kijk naar rechts en zie dat de gast mij gespannen en verwachtingsvol aankijkt. De flappen van de grote koptelefoon sluiten me af van de wereld en doen me beseffen dat het hier en nu moet gaan gebeuren. Ik haal een keer geluidloos adem. De laatste vinger van de technicus gaat naar beneden: we gaan beginnen!

Zo voelde ik mij, toen ik voor de eerste keer het radioprogramma Science071 mocht presenteren. Dit programma is een aantal jaar geleden opgericht door studenten als opdracht van de master Journalistiek van de Universiteit Leiden. Na het voltooien van de opdracht is het programma doorgegaan en wordt deze nog steeds enkel door studenten gerund. Science071 is hét radioprogramma waarin de wetenschap van Universiteit Leiden wordt verslagen en vertaald naar de bewoners van Leiden. Radio Sleutelstad is zo aardig in de locatie te voorzien.

15174541_1188557547899884_1385942959_nDe redactie bestaan uit studenten van verschillende studies en we zoeken wekelijks naar wetenschap in Leiden. We verslaan deze wetenschap door wetenschappers van de Universiteit Leiden live te interviewen, reportages te maken of het laatste wetenschapsnieuws te bespreken. Ieder redactielid heeft zo zijn eigen rol; op zoek gaan naar een gast, een reportage maken, het nieuws zoeken, berichten digitaliseren, de techniek verzorgen en dus ook… presenteren.

Tijdens het presenteren ben je het geluid van het programma: je neemt de interviews af en leid de reportages in. De eerste keer is dat best spannend, want alles is live. Alles wat je zegt, iedere snif en ieder kuchje gaat de lucht in, wie weet welke oren het allemaal bereikt. Er is echter een grote troost: de wetenschappers zijn nog zenuwachtiger. Dit gegeven geeft je als presentator de kracht om jouw zenuwen aan de kant te zetten en de wetenschapper op zijn gemak te brengen.

15227917_1188557484566557_562971821_nScience071 geeft een hele leuke manier om wetenschap te verslaan en ieder onderzoek is stuk voor stuk interessant. Zo heb ik een keer een interview gehouden met een onderzoekster die slaap onderzocht. Of heb ik een wetenschapper geïnterviewd die een biografie over een historisch persoon schrijft. Het leuke is dat je in contact komt met alle vlakken van de wetenschap. Wanneer je studeert heb je vaak het idee dat jouw studie heel ver van andere studies afstaat, maar wanneer ik met de onderzoekers praat tijdens het programma merk ik dat er iets groots is wat onderzoekers verbindt: de passie om wetenschap te vertellen.

Meewerken aan Science071 is een fantastische toevoeging aan mijn master. Ik kom in contact met veel wetenschappers en leer de informatie over de brengen naar het grote publiek. Het is daarbij soms een uitdaging het onderzoek behapbaar te maken. Ook leer je flexibel te werk te gaan. Ik weet nog dat ik de eerste keer erg zenuwachtig was, aangezien we telkens maar een week hebben om de uitzending vol te krijgen met gasten. Nu kan ik daar beter mee om gaan. Als laatste vind ik het fantastisch om de kans te krijgen mee te draaien met een radioredactie. Na een uitzending heb ik dan zo’n fantastisch gevoel: we hebben het weer gedaan! En iedere week is het weer een uitdaging de wetenschap van Universiteit Leiden te verslaan.