Van colleges die worden opgenomen en minimale inspanning naar het leven van deadline tot deadline, onaangekondigde colleges en uiterst competitieve studenten. Tja, een master verschilt nou eenmaal van de bachelor. Lees er nu meer over om onaangename verrassingen voor te zijn!

Ik heb mijn bachelor Rechtsgeleerdheid in Leiden gehaald en intussen heb ik ook bijna de master opleiding Public International Law (oftewel ‘PIL’) afgerond. Dit lijkt mij dan ook een goed moment om de grootste verschillen tussen de bachelor en master te bespreken. Het kan wel zo zijn dat andere opleidingen op een aantal punten verschillen met rechten.

Opgenomen colleges vs aanwezigheidsplicht

Weet je nog hoe blij je was toen je je propedeuse had? Want dat betekende dat er meestal geen verplichte aanwezigheid meer gold voor de werkgroepen. ‘De colleges worden toch opgenomen’, was jouw grootste smoes om niet meer naar Leiden te gaan.

Een ding is zeker, als master student ga je je faculteit weer vaker zien; alle werkgroepen zijn namelijk verplicht. Soms zijn zelfs de hoorcolleges verplicht. Ook wordt er van je verwacht dat je de stof goed hebt gelezen. Dus is de kans groter dat je opeens een presentatie moet geven voor de klas.

Het fijne aan de master PIL vond ik dat de werkgroepen in collegevorm werden gegeven. Het minder fijne gedeelte was dat we soms plotseling extra colleges kregen, die pas één tot anderhalve dag van tevoren werden aangekondigd. Blijkbaar kan dat gewoon. Ik woon niet in Leiden en ik liep vorig jaar drie dagen in de week stage in Amsterdam. Daar kwam nog bij dat geen enkel college meer werd opgenomen. Door dit alles was het een hele uitdaging om alles bij te houden. Bij de bachelor ben ik dit nooit tegengekomen.

Opgenomen colleges versus aanwezigheidsplicht

Tentamens vs essays

Ik denk dat ik tijdens de master meer heb geschreven dan tijdens de gehele bachelor periode. Het ligt natuurlijk aan je master, maar door de schriftelijke opdrachten kan het soms voelen alsof je van deadline tot deadline leeft. Ik vond het zelf niet erg, omdat ik beter ben in het schrijven van essays. Maar ik wil je wel als tip meegeven om alles extra goed in te plannen. Vaak moet je iets zowel op blackboard als in hardcopy inleveren.

Bachelor scriptie vs master scriptie

Ja, ook voor je scriptie moet je nóg harder je best doen. Het is belangrijk om veel onderzoek te doen. En om iets nieuws toe te voegen aan de resultaten die al over het onderwerp bekend zijn als je een hoog cijfer wilt. Dus je scriptiebegeleider zal tijdens de master niet langer genoegen nemen met een samenvatting van je bronnen in je eigen woorden. Bij de bachelor moet je ook al je eigen inbreng toevoegen, maar de master hanteert deze regel nog strenger. Ter vergelijking: mijn bachelor scriptie had maar één kladversie, mijn master scriptie had er wel drie.

Als alle andere studenten zo competitief zijn dat ze alles al lijken te weten, dan wil je automatisch meer dingen naast je studie doen. Bij de bachelor is dit vaak anders; een hoogleraar stelt een vraag en je staart strak naar je aantekeningen om niet aangewezen te worden. Laat ik je dit vertellen, internationale masterstudenten houden er niet van om onzichtbaar te zijn, dus er vallen geen stiltes meer.

Toch is het ontzettend belangrijk om genoeg rustmomenten in te lassen en om niet te veel hooi op je vork te nemen. Het is altijd leuk om extra dingen naast je studie te doen en het wordt je ook keer op keer aangeraden. Maar als je er in drie maanden vijf jaar ouder uitziet omdat je niet aan je rust toe komt, dan moet je toch een stap terug nemen en dingen loslaten.

Extra activiteiten vs rustmomentje

Overweldigend maar ontzettend leuk

Ik klink misschien een beetje negatief, maar ik vind PIL (nog steeds!) een hele leuke master. Dus alle drukte is het zeker waard. Het is allemaal zeer interessant, maar het voelt soms alsof je geen tijd hebt om daarbij stil te staan. De master is overweldigend, maar op de goede manier. Het leukste aan PIL is dat deze richting nog tamelijk nieuw is. Dit betekent dat er, in tegenstelling tot de andere masters, soms geen vast antwoord is op een rechtsvraag. Niet alle staten denken hetzelfde over een bepaald onderwerp en dit zie je ook terug in de praktijk, maar dat is ook het aantrekkelijke aan deze studie.

Dit jaar begin ik aan de master Arbeidsrecht. Ik ben benieuwd hoe dat me zal vergaan en hoe verschillend het zal zijn vergeleken met deze master, maar ik heb er veel zin in.

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen in je studie en hoe heb jij het opgelost? Laat het mij weten!