Twee weken geleden kwam in het nieuws dat de Mixteekse schedel uit het museum van Volkenkunde, niet door de Mixteken zelf was gedecoreerd. De schedel werd in 1963 door het museum gekocht, en is sindsdien één van de topstukken van het museum geweest. Als onderdeel van een onderzoek werden meerdere voorwerpen, waaronder de met mozaïek versierde schedel, onderzocht op hun echtheid. Nu komt het niet al te vaak voor dat een vals voorwerp in een museum eindigt, maar op het internet is genoeg plaats voor valse voorwerpen en andere vreemde ‘archeologische’ theorieën, zogenaamde hoaxes. Dus ik presenteer hierbij de meest voorkomende bizarre archeologische broodje aap-verhalen, verzameld uit de donkere krochten van het internet.

Historische Nokia

youtube still (bron: Paranormal Crucible)

youtube still (bron: Paranormal Crucible)

December vorig jaar werd op een opgraving in Oostenrijk een kleien telefoon met spijkerschrift gevonden, daterend van omstreeks 1200 na Christus. Zo gaat het verhaal althans. De vondst zou een bewijs zijn dat hedendaagse technologie afkomstig zou zijn van buitenaardsen, en mogelijk zelfs dat het wees op tijdreizen.

Het feit dat er vrij weinig te vinden was over de opgraving of de archeologen liet mensen al gauw twijfelen aan de authenticiteit (alsof het voorwerp zelf nog niet genoeg was om je te laten twijfelen…). Later bleek dat twee Duitsers van Art Replik Studio in 2012 het voorwerp maakten als grap om reclame te verkrijgen voor hun atelier, die gespecialiseerd is in het namaken van historische objecten.

Bewijs voor Aliens van de Mexicaanse regering

Door de aankondiging van het einde van de wereld in 2012 door de Maya’s, zou de Mexicaanse regering een hoop documenten en voorwerpen hebben vrijgeven. Het vrijgeven van de vondsten werd gepresenteerd in een Youtubefilmpje (het zal eens niet). De voorwerpen zouden vervaardigd zijn door de Maya’s (of Azteken, afhankelijk van welk artikel je leest) en tonen aan dat hun cultuur al in contact stond met het buitenaardse.

Een officieel document van de Mexicaanse regering is er niet, de locatie van de vele voorwerpen is ook onbekend, en het is onduidelijk wie er allemaal precies betrokken zijn bij dit verhaal. Reden genoeg om uit te pluizen waar deze hoax vandaan komt. Bij dit verhaal is het vrij moeilijk de oorsprong te achterhalen en het is onduidelijk wie er precies mee te maken heeft. De site viewzone lijkt het dichtst bij de oorsprong van de hoax te komen, en het lijkt erop te wijzen dat het verhaal verzonnen is om een ‘documentaire’ van een complottheorist te promoten.

Bosnische Piramides

Piramides zijn de aanleiding voor een tal van theorieën. En als we een aantal mensen mogen geloven zijn er ook nog tal van piramides te vinden. Iemand die hier een hele carrière op heeft gebouwd is een zekere Dr. Sam Semir Osmanagich. Hij claimt dat er in Bosnië wel vijf onontdekte piramides verborgen liggen. In 2005 ging zijn eigen documentaire viral. Niet veel later werd er daadwerkelijk onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de heuvels op een natuurlijke wijze hun vorm heeft gekregen.

Overigens trekt de zogenaamde Dr. Osmanagich zich hier niks van aan en verkoopt hij boeken, organiseert hij zijn eigen ‘wetenschaps’conferenties omtrent de piramides, en kunnen mensen doneren op zijn eigen opgezette “Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun” Foundation. Met dit geld organiseert hij opgravingen. Iets waar andere archeologen niet heel blij mee zijn, aangezien hij met zijn opgravingen echte archeologische resten in de omgeving vernietigt.

https://www.flickr.com/photos/sjareb/166807941/in/photolist-fJWbZ-eJYXJ-6qRRtL-vRSzsQ-vC9WGp-wz2HjP-dfA32-csxnp-CoZPUP-BWS9UE-Bru9w7/

Foto: ‘zymurgeist‘ (CC BY-NC-ND 2.0)

Piramides op Antartica

We blijven nog even bij de piramides, want ook op Antartica zou er één staan. Op Google Earth vond iemand deze piramidevormige bergtop, en het moest wel door mensen of aliens zijn gemaakt. In de archeologie gaan we er van uit dat mensen in het verleden zich nooit hebben gevestigd op dit continent, maar

De kaart hieronder laat de piramide zien, en we kunnen toegeven: het heeft wel een beetje de vorm van een piramide. Maar als je (flink) uitzoomt, zie je dat het slechts een klein onderdeel is van een enorme bergketen. Dr Mitch Darcy verklaart tegenover iflscience.com dat het een compleet natuurlijk verschijnsel is (genaamd nunatak), wat op meer plekken op Aarde voorkomt.


Het afstruinen van het internet voor deze verhalen is misschien wel het meest moeizame waar ik mee bezig ben geweest. De meest bizarre theorieën staan op het wereldwijde web. Het meest moeizame is dat mensen met deze theorieën alternatieven willen brengen in de ‘wetenschap’, maar staan zelf niet open voor tegenargumenten of discussies. Wat je ook inbrengt, als je het niet met ze eens bent, wimpelen ze je af.