dAls co-assistent heb ik de afgelopen 20 maanden zo’n 10 eerste stagedagen gehad. Ieder coschap is weer in een ander ziekenhuis, op een andere afdeling of beide. Hierdoor denk ik dat ik alle mogelijke scenario’s wel heb meegemaakt en ‘expert’ ben geworden op het gebied van eerste dagen. Daarom bij deze enkele tips om je eerste dag dragelijk te maken, want laten we eerlijk zijn; eerste stage- of werkdagen doe je niet voor je lol.

Mocht je dit artikel hebben aangeklikt, omdat je benieuwd was hoe je een goede stage- of werkplek kunt vinden, dan moet ik je teleurstellen. Gelukkig lees je in de volgende links wel hoe je aan een goede stageplek of werkplek komt!

Tip 1. Geef zo veel mogelijk mensen een hand

Natuurlijk heb je van jongs af aan geleerd dat het beleefd is om een hand te geven als je ergens nieuw bent, maar dat is niet de enige reden waarom ik handjes geef op een eerste stagedag. Ik doe het met name zodat men zich realiseert dat ik er ben. Wanneer je verdwaald bent, niet weet wat je moet doen of simpelweg wilt vragen waar het toilet is, is de drempel namelijk veel lager om iemand aan te spreken. Daarnaast zullen ze zich realiseren dat je nieuw bent en je hopelijk op sleeptouw nemen.

Een man in pak reikt zijn hand uit om zich voor te stellen op zijn eerste dagDuim omhoog als je een hand geeft op je eerste dag

Tip 2. Stel proactief vragen

Ik probeer op mijn eerste dag altijd zo veel mogelijk informatie in te winnen, met name over hoe alles logistiek geregeld is. Stel dat je naar een bespreking gaat en je begeleider wordt plots weg gebeld, dan is het handig om alvast te weten waar je na de bespreking moet zijn. Of als je een taak krijgt en je begeleider gaat iets anders doen, dan kun je alvast vragen wat je daarna kan doen of waar je hem/haar kan vinden als je klaar bent. Proactief vragen om zijn of haar telefoonnummer is natuurlijk ook een optie.

Tip 3. Zorg dat je altijd wat te eten in de buurt hebt

Tijdens mijn coschappen komt het weleens voor dat ik op mijn eerste dag opeens bij het spreekuur van een arts zit die de hele ochtend duurt en ook nog eens uitloopt. Of dat ik plotseling bij een operatie sta. Bij mij begint standaard rond elf uur mijn buik een hels kabaal te maken om me duidelijk te maken dat het tijd is om wat te eten. Daarom stop ik altijd wat eten in de zak van mijn witte jas. Ik kan me voorstellen dat bij andere stages zich soortgelijke situaties voordoen. Zorg dus altijd dat je wat te eten hebt. Zelf lunch mee nemen kan ook handig zijn. Je weet nooit wat het restaurant te bieden heeft en of je überhaupt wel toekomt aan een lunchpauze.

Appel, agenda en pennen zijn benodigdheden voor een eerste dag

Benodigdheden voor een eerste werkdag

 

Tip 4. Denk aan het einde van de dag alvast aan morgen

Aan het einde van de werkdag ben je natuurlijk vooral blij dat je het overleefd hebt, ik in ieder geval altijd wel. Vergeet niet, voordat je weggaat, te informeren hoe laat en waar je de volgende dag moet zijn en wat je eventueel kan doen. Zo voorkom je dat je de volgende ochtend weer een ‘eerste-dag-gevoel’ hebt. Lees hier hoe je de rest van jouw stage tot een succes kan maken en welke dingen je gaat missen als stagiair aan student-zijn.

 

Tot slot: Help de nieuwe stagiair/collega na jou

Mocht je in de gelegenheid zijn om de nieuwe stagiair of collega na jou te helpen, doe dat dan! Jij weet wat hij/zij doormaakt en kan nu als het goed is alle ‘ins and outs’ vertellen.

 

Ik hoop dat deze tips je helpen een eerste stage- of werkdag door te komen! Of misschien heb je nog aanvullende tips voor de andere lezers?