Studeren of leuke dingen doen? Het is een klassiek dilemma wanneer je op uitwisseling bent in het buitenland. Een aantal weken liep ik rond met deze vraag totdat ik advies kreeg uit onverwachte hoek.

Het onderwijs op ‘William and Mary’ is van hoog niveau en dat is goed te merken. In de eerste weken heb ik mijzelf flink moeten aanpassen. Zo volg ik hier meer en intensievere colleges. Waar ik in Leiden nog weleens achterin de klas zat uit te kateren en vooral probeerde wakker te blijven, wordt er hier van mij verwacht actief mee te doen in de les. Mijn participatiecijfer hangt er namelijk vanaf. Een degelijke voorbereiding is daarom erg belangrijk, maar tegelijkertijd tijdrovend. Veel avonden was ik te vinden in de bibliotheek waar ik soms wel tot sluitingstijd bleef.

Europese maatstaven

Na de eerste mid-terms was het tijd om de balans op te maken. Kon ik het niveau aan? De eerste cijfers die ik binnenkreeg waren niet onaardig. Sterker nog, erg goed voor Europese maatstaven. Ik was tevreden met een B die ik terugkreeg voor een essay. Dat staat ongeveer gelijk aan een Europese 8. Ik ben hier immers niet om voor alles een A+ te halen, zolang ik mijn vakken met een voldoende afsluit kan ik de punten mee terug naar Nederland nemen.

Te letterlijk

Ik begon mijzelf af te vragen of ik mijn tijd wel goed besteedde. Nam ik het studeren in het buitenland misschien te letterlijk? Moest ik niet iets meer van mijn tijd genieten hier? Meer tripjes gaan doen om het land te verkennen? Ik was nog niet veel weggeweest uit Williamsburg. Een paar dagen spookten die vragen door mijn hoofd totdat ik plotseling advies kreeg.

Office hours

Het was een woensdag, mijn lessen zaten erop en ik bezocht de ‘office hours’ van mijn American Politics docent. Tijdens deze office hours heb je alle tijd om al je vragen een op een te stellen aan je professor. Nadat ze me had bijgepraat over de stof vroeg ze hoe ik het hier vind. Dat gesprek ging ongeveer zo:

  • Student: “Yes I like it so far, but the pace of the course is a bit high and my grades are not that good compared to those of my classmates.
  • Professor: “I don’t really care about your grades. I studied abroad too and as an exchange student, you should explore the country, befriend as much Americans as possible and just enjoy your time here.”

Serieus

Niet het advies dat ik verwachte, maar ik besloot het uiterst serieus te nemen. Ik kreeg het tenslotte niet van zomaar iemand. Mijn avonden in de bibliotheek ruilde ik in voor bierpongsessies met wat nieuwe vrienden uit mijn gang, ik verkende de lokale kroegen in Williamsburg (zijn er niet heel veel overigens) en tijdens de Fall Break (herfstvakantie) reisde ik met een groep internationale studenten naar Canada. Ik bezocht de Niagara Falls en verbleef nog een dag in Toronto. Vooral tijdens dat weekend heb ik het er echt van genomen.

Het heeft misschien even geduurd voordat ik het me realiseerde, maar studeren in het buitenland draait niet alleen maar om studeren. Het is minstens net zo belangrijk voor je ervaring om het land te verkennen en nieuwe vrienden te maken. Dat de professoren niet schromen je dat te vertellen zegt veel over ‘William and Mary’. Ik wil iedereen dan ook twee tips meegeven. Als je in het buitenland studeert moet je er echt zoveel mogelijk van proberen te genieten en luister altijd goed naar je professor!

Wil je meer zien van mijn Road trip, check dan VanSlootenTV #7 hieronder: