Het is jullie vast niet ontgaan dat er op de faculteit extra studieruimtes beschikbaar zijn, want de tentamens staan weer voor de deur. Met deze 12 tips (en een beetje geluk) lukt het jou om het tentamen voor dat ene moeilijke vak toch te halen.

We hebben allemaal wel zo’n vak waar het gewoon niet wil lukken, wat je ook doet. Ik heb zelfs een keer een vak dat ik al gehaald had moeten herkansen, omdat ik net tussen een oude en nieuwe regeling in viel. En laat dat voor mij dan ook net het moeilijkste vak uit de bachelor zijn. Zoiets wens je niemand toe. Vandaar deze tips.

1. To the library!

Ik had het in mijn vorige blog al over de beste Leidse studieplekken. Soms helpt het om een stil plekje op te zoeken zonder afleiding. Gelukkig heb je bibliotheken zat in Leiden. Als dat niet echt je ding is, zou je ook gebruik kunnen maken van de extra studieplekken die rond de tentamenperiode worden aangeboden. Of laat de spullen die je afleiden (computer, mobiel, etc.) achter bij je ouders of huisgenootje totdat je klaar bent met studeren voor die dag. Uit onderzoek is trouwens gebleken dat als je op verschillende plekken studeert, dat de stof dan beter blijft hangen. Dus een beetje variatie in de locaties kan geen kwaad. Zorg er wel altijd oor dat je werkplek rust uitstraalt en netjes opgeruimd is.

2. Actief meedoen

De titel spreekt voor zich. Doe met alles actief mee, want dan blijft de stof beter hangen. Maak alle opdrachten, find your inner nerd, want die heb je hard nodig. Ik probeer altijd vooraan te zitten met colleges, zodat ik niet afgeleid word door andere studenten (als je even rondkijkt, merk je dat er van alles om je heen gebeurt, van online shoppen tot nagels lakken).

3. Hoorcolleges letterlijk overtypen

Soms is een vak zo moeilijk dat je alles een paar keer door moet lezen tot je het begrijpt. Dan helpt het om een dictaat op te stellen. Dus typ letterlijk alles wat de leraar zegt mee op je laptop, en lees het zo vaak mogelijk door tot je het begrijpt, of, als je het maar niet wilt begrijpen, tot je het uit je hoofd kent. Ik had namelijk een zeven voor dat moeilijke bachelorvak gehaald, omdat ik eigenlijk alles letterlijk uit mijn hoofd wist.

4. Doe iets ontspannends voor het tentamen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vaak naar komedies kijken op een tentamen beter scoren. Tijd om uit te testen of dit klopt! Want je hebt natuurlijk niets te verliezen, toch? Kijk bijvoorbeeld een aflevering van Friends voor je tentamen (want als je iets doet, doe het dan meteen goed). Een wandeling vlak voor het tentamen helpt ook.

5. Studie daten

Spreek met iemand af om samen te studeren en samen over de stof na te denken. Sterker nog, je kunt zelfs met een groepje afspreken om een samenvatting te maken van bepaalde hoofdstukken of colleges. Zo hoef je niet het hele boek samen te vatten (al is het wel zo handig om het ook een keer door te lezen). Bij mijn master wordt het zelfs aangeraden om eerst de stof te lezen, dan het college bij te wonen, en dan na het college nog eens door de stof te gaan. Ik heb het een paar keer gedaan, en het helpt inderdaad.

effectief studeren

Samen studeren wordt ook vaak door docenten aangemoedigd.

 

6. Oefen oude tentamens

Tja,  het is wel zo handig om te weten wat voor soort tentamen je krijgt. Multiple choice tentamens pak je natuurlijk anders aan dan een mondeling. Hoe meer je oefent hoe beter, maar pas wel op met te oude tentamens. Het recht verandert bijvoorbeeld voortdurend. Er bestaat een kans dat je het verkeerd oefent en leert. Pas hier dus heel erg mee op.

7. Flashcards

Flashcards zijn een perfecte manier om jezelf te overhoren; aan de ene kant van het kaartje schrijf je een vraag, jaartal of begrip op. Aan de andere kant van de kaart schrijf je het juiste antwoord op je vraag en dat probeer je dan te raden. Het gebruiken van flashcards maakt het leren net wat leuker en overzichtelijker. Vooral voor arresten is het heel handig om te gebruiken.

8. Cursusje

Er worden genoeg stoomcursussen gegeven; denk aan Capita Selecta, Athena Studies, etc. Het kan een beetje prijzig zijn, maar het is het waard.

9. Facebook

Er zijn meer dan genoeg Facebookgroepen die samenvattingen van een bepaald vak delen of boeken doorverkopen. Misschien dat ouderejaars studenten met wat tips komen.

10. Begin zo vroeg mogelijk

Nogal wiedes dat je niet te lang moet wachten met studeren. Maak dan ook een goede planning, en zorg ervoor dat je dingen vaak herhaalt. Pas als je iets meerdere keren herhaalt, wordt de informatie door je hersenen opgeslagen. Ik snap dat je niet altijd gemotiveerd kunt zijn, maar je kunt je bijvoorbeeld inschrijven voor een huiswerkklas op het Lipsius, zodat je ook echt aan je studie gaat zitten.

11. Houd pauzes

Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen, maar uit onderzoek is gebleken dat het het meest effectief is als je 52 minuten studeert, waarna je een pauze van 17 minuten neemt. Die pauzes zijn belangrijk, omdat je hersenen die rusttijd gebruiken om alle informatie op te slaan en weer op te laden.

12. Mindmapping

Maak een mindmap (er staan genoeg tutorials op het internet) om dingen beter te onthouden. Werk vooral met kleur, schema’s en afbeeldingen, zodat het je geheugen stimuleert.

De volgende keer zal ik het hebben over de vele vooroordelen over rechtenstudenten. Dus weet jij er eentje die niet op de lijst mag ontbreken, of heb jij nog een gouden tip om dat tentamen te halen? Share to save a life! En veel succes met jullie tentamens!

Hey you can do it!