Het eerste jaar van de studie Rechtsgeleerdheid is vooral theoretisch ingericht. Maar ik besefte al snel dat ik ook graag wilde ervaren hoe het recht op andere manieren wordt gepraktiseerd in de academische wereld. Om die reden heb ik besloten om deel te nemen aan ‘The 7th International Students Symposium on Law and Global Issues’ bij de Koc Universiteit in Istanbul.

Koc Universiteit in Istanbul

Uitzicht vanuit het campus, zo mooi!

Toen ik zag dat dit symposium door de Koc Universiteit  werd georganiseerd wist ik eigenlijk meteen al dat ik ernaar toe wilde. Ten eerste is Koc een van de toonaangevende universiteiten in Turkije. De universiteit staat op de hoogste plaats volgens de 2016 Times Higher Education World University Rankings, Koc onderscheidt zich dan ook door opmerkelijke bijdragen aan de verhoging van onderwijs, kennis en service zowel in eigen land als daarbuiten. Daarnaast heeft de campus een erg mooie ligging. Het is gebouwd middenin een bos aan de Europese deel van Istanbul. Je hebt een heel mooi uitzicht over de stad en studeert heerlijk in een groene omgeving.

International Students Symposium on Law and Global Issues

Op de foto met de andere rechtenstudenten 🙂

Het symposium ging over mondiale kwesties gerelateerd aan het recht. Ik ben zelf erg geïnteresseerd in huidige globale problematiek en daarom sprak dit symposium mij erg aan. Er namen veel studenten deel aan dit symposium uit verschillende universiteiten in Turkije en Europa. Drie dagen lang hebben we lezingen van verschillende academici bijgewoond, discussies gevoerd over verscheiden onderwerpen gerelateerd aan het recht en internationale kwesties. Daarnaast hebben we de activiteiten van verschillende werkorganen van het EVRM nagebootst. Dit alles is natuurlijk erg leuk en leerzaam, maar na een tijdje wil je natuurlijk ook wat zien van de stad waarin je je bevind. Gelukkig hadden de organisatoren van het symposium dit al van te voren aan zien komen. Zo had de universiteit naast het vaste programma ook extra activiteiten ingepland waardoor we de stad beter konden verkennen, altijd leuk!

Ik als gastspreker

Mijn presentatie over de Rohingya.

Ik heb deelgenomen aan het symposium als gastspreker. Naast academici, gaf de universiteit ook de mogelijkheid aan studenten om over een bepaald onderwerp een presentatie te geven. Als iemand die het erg leuk vind om aan het woord te zijn en er van houd om presentaties te geven kon ik deze kans natuurlijk niet laten liggen. Na een selectieprocedure heb ik te horen gekregen dat ik een presentatie mocht houden. Eenmaal in Istanbul – en voor een menigte van internationale rechtenstudenten en academici- begonnen de zenuwen toe te slaan. Na een paar keer diep ademen en een slokje water ging het al wat beter en heb ik met succes een lezing kunnen houden over  de mensenrechtenschendingen van de Rohingya minderheid in Myanmar. Persoonlijk is het een hele bijzondere ervaring voor mij geweest, waardoor ik mijn kennis in praktijk heb kunnen brengen en mezelf verder heb kunnen ontwikkelen op het gebied van (internationaal) recht.

Ik kan iedereen van harte aanraden om deel te namen aan internationale congressen en symposia. Het verbreedt je kijk op de wereld en het is een unieke kans voor je zelfontplooiing!