Stage. Op een bepaald punt in je studieloopbaan kom je het wel tegen. Of niet, niet alle studies hebben er ECTS voor ingepland. Toch is het verstandig om er gedurende je studie eentje te doen (eventueel tijdens de zomervakantie of part-time). Waarom? En hoe kun je dat het beste aanpakken? Aan de hand van mijn eigen ervaringen met twee stages wil ik wat tips delen met (toekomstige) stage-zoekenden.

Stap 1: Stage vinden

We kunnen inmiddels wel stellen dat CV building een trend is geworden: vrijwilligerswerk, buitenlandervaring, stages, we willen het er allemaal opzetten. Er lopen daarom meer studenten stages en er worden meer stages gelopen per student! En vergeet niet ook nog ‘de eeuwige stagiairs’, afgestudeerden die geen baan kunnen vinden en, om maar geen gat in hun CV te krijgen, stage na stage doorlopen.

Ik raad dan ook aan om niet alle standaardsites met stages af te gaan, maar bij jezelf te rade te gaan waar jij stage zou willen lopen. Bij welk bedrijf of welke organisatie zou jij later willen werken? Dikke kans dat het bedrijf/de organisatie niet op haar website precies die stage biedt in die periode die jij wilt. Geen probleem! Bel gewoon even op en laat weten dat je ontzettend graag stage zou willen lopen. Dikke kans dat jouw enthousiasme beloond wordt. Elk bedrijf vindt het namelijk leuk om te horen dat studenten hen als de perfecte toekomstige werkgever zien – misschien “creëren” ze zelfs een stage speciaal voor jou. Vergeet niet dat zij ook wat aan jou hebben, je bent al in het gebied (deels) opgeleid en kost weinig geld. Weet wat je waard bent! Wil je toch nog wat hulp met het vinden van een stage? Je kunt altijd contact opnemen met de stage coördinator van jouw opleiding.

Stap 2: Stage lopen

Werkruimte

Stage is niet altijd even leuk. Soms word je volledig in het diepe gegooid, en soms reikt je verantwoordelijkheid niet verder dan koffie zetten. Maar uiteindelijk heb je voor een groot deel zelf in de hand hoe je stage verloopt. Bij veel stageplaatsen (en al helemaal als je bij een bedrijf aanklopt dat niet standaard elke drie maanden stages aanbiedt) is er geen vaste stage-route. Als jij enthousiasme en initiatief toont gedurende de stage, dan krijg je vanzelf meer verantwoordelijkheid toegekend. Zorg ook dat je van te voren goede afspraken maakt met je stagebegeleider over hoeveel momenten van terugkoppeling er zullen zijn. Spreek bijvoorbeeld af dat je elke week of twee weken er even met z’n tweeën voor gaat zitten om te bespreken hoe de voortgang gaat.

Probeer alles eruit te halen wat erin zit, maar wees ook niet bang om een stapje terug te doen als de verantwoordelijkheden (lees: druk) je iets te groot worden. Besef ook dat je daar bent om te leren. Je bent niet aangenomen als vaste medewerker, maar als stagiair. Dat betekent dat je heus nog wel fouten mag maken en dat je ook zeker begeleiding mag verwachten.

Stap 3: Evalueren en stageverslag

Het is aan te raden om gedurende je stage een logboek bij te houden, liefst wekelijks. Daarin zet je kort wat je die week gedaan hebt, welke moeilijkheden je tegen het lijf liep, hoe je daar mee om bent gegaan en wat je hebt geleerd. Dit moet je toevoegen aan je stageverslag aan het einde van je stage, maar het is ook erg handig als referentie voor jezelf als je eenmaal aan je stageverslag begint. Het is lastig om na drie of vijf maanden te bedenken waar je ook alweer begon en wat je in je stageperiode allemaal gedaan en geleerd hebt. Het logboek komt dan ontzettend goed van pas.

Waarschijnlijk is er ook halverwege je stage ruimte voor een evaluatiegesprek met je stagedocent en –begeleider. Zorg dat je dit gesprek goed voorbereidt: lees je logboek tot dan toe nog even goed door, bedenk of je nog vragen hebt, of je tevreden bent met hoe de stage tot nu toe verloopt en wat je nog uit je stage wilt halen gedurende de resterende weken/maanden. Het evaluatiegesprek is er om de stagedocent een beeld te geven van hoe jij het doet op je stage, maar vergeet niet dat het ook voor jou een moment van reflectie is, maak daar dus gebruik van.

Tot slot: probeer het stageverslag zo snel mogelijk te schrijven na afronding van je stage, liefst binnen een week. Wil je een voorbeeld? Je kunt altijd even contact opnemen met je stagedocent en vragen of hij nog een stageverslag heeft uit vorige jaren die hij goed heeft beoordeeld. Het hoeft geen meesterwerk te worden, steek er vooral niet te veel tijd in! Besteed die tijd liever aan je scriptie. 😉