Gericht aan alle vrouwelijke studenten

Zes jaar geleden, bij het prille begin van mijn studie kwam deze vraag ook in mij op: ‘welke kleren trek je vandaag aan’? Voor een beginnende studente een cruciale vraag, maar achteraf gezien een compleet overgewaardeerde gedachte. Echter, zo’n gekke gedachtegang is het nou ook weer niet. Dit aangezien er studies in Leiden zijn met een andere flair dan de rest. Zo denk ik bij studies (overigens no hard feelings) als Antropologie en Natuurkunde aan een hoger gehalte aan ‘gemakkelijke wandel- en fleecekleding’ en bij faculteiten als Rechten en Geneeskunde aan de wat pittigere varianten van het katern: mode.

Wat ons allen één maakt is dat iedereen er netjes bij wil lopen bij een nieuw begin (enkele uitzonderingen daargelaten). Zo ook ik bij mijn 1ste collegejaar in 2008. Mij passeerden gedachtes als: ‘zou men hier bijv. elke dag mantelpakjes appreciëren?’, ‘draagt men hier nog rugzakken?’ en ‘loopt hier elk meisje op hakken te balanceren met een 5kg wegende Kluwer-bundel?’. Vragen die na mijn eerste paar weken als studente aan de rechtenfaculteit compleet overbodig bleken te zijn. Buiten de altijd wel opgedirkte gevalletjes, liep iedereen er ‘normaal’ bij en waren vooral de eerstejaarstruien van verenigingen een terugkerende trend. Al sloegen sommige mensen erg ver door in deze ‘vrije interpretatie van kledingkeuze’, door te verschijnen in een joggingbroek (die wellicht één uur geleden nog diende als pyjamabroek…). Overigens merkte ik wel op dat naarmate men vorderde in de studie, de kleding ook ‘serieuzer’ werd. Vesten maakten plaats voor colbertjes en bierplakkerige sneakers werden laarsjes/hakken.

Enfin, ik heb het al vaker in mijn blogs vermeld, maar het lopen van een stage is een ‘life-changing moment’ in het studentenleven. En ook de weloverwogen hippe klerenkast voor colleges ontkomt niet aan deze veranderingen. Zo kwam enkele dagen voor mijn 1ste stagedag de vraag weer op: ‘ wat doe je voor kleding aan?’. Ik leef stellig volgens de regel: dress to impress. Een regel die mij al in mijn prille jaren tijdens kledingdilemma’s door mijn ondernemersfamilie bijgebracht werd (onder de noemer dilemma’s vallen het gala of diploma-uitreikingen). U moet nu niet denken dat mijn familie en ik rondlopen, zowel in als buiten de vrije tijd, in futuristische pakjes met eenhoornprints of regenboogkleuren (door elkaar gecombineerd). Nee, dit is niet het geval, maar het is wel zo dat het standaard verstofte zwarte mantelpakje tijdens mijn sollicitaties in de kast blijft hangen (hier hoort een kleine nuance bij, er zijn namelijk op het terrein van zwarte mantelpakjes ook wat hippere varianten).

Waarom hamer ik zo stellig op die slogan ‘dress to impress’? Je hebt namelijk maar één kans om jezelf te presenteren en daar hoort naast een ferme handdruk ook een goede kledingkeuze bij. Ik weet uit ervaring dat beginnende rechtenstudentes zich bijvoorbeeld steevast vertonen in zwarte mantelpakjes. Top, maar iedereen trekt dit aan. Meestal wordt deze keuze onder de noemer: ‘ik houd van klassiek’ gegooid. Maar kom op dames, de vrijetijdskledij bevat alle denkbare kleurencombinaties en zodra er iets belangrijks in de agenda staat gaat iedereen in het zwart. Met het gevolg dat bij seminars en business courses iedereen er hetzelfde uitziet. Behalve die ene persoon met wat meer pit in de tent, die gekozen heeft voor dat gekleurde colbertje in combinatie met bijvoorbeeld een nette zwarte pantalon. Ja, het klopt u leest zwart, maar mooi zwart is niet lelijk als het maar gecombineerd wordt met PIT. Dress for the job you want, not for the job you have (aka student)…

Voor mijn 1ste stagedag heb ik dan ook gekozen voor kleur. Let wel op: de 1ste dag mag u het rustig aandoen met kleuren. U hoeft niet het gespreksonderwerp te zijn van de 10:30 uur theepauze. Voor mij ging er een wereld open toen ik mijn kantoor binnenliep, aangezien hier niemand rondloopt in zwarte verstofte mantelpakjes, maar er een veelheid van kleuren en zelfs panterprintjes de revue passeerde. Bijkomend voordeel is dat als men zich ook aan de regel ‘dress to impress’ houdt, mensen u heel anders benaderen. Je bent niet langer ‘de stagiaire’, maar een onderdeel van de afdeling geworden. Rest mij nog te zeggen: kijk om u heen dames, vele ‘Neelie Kroesen en Ankie Broekers-Knollen’ gingen u voor (met hun kleurrijke kledingstijl).

Tot kleurs,

 

P.S. Voor de mensen die twijfelen over hun kleding (en andere sollicitatiefacetten) heeft Houthoff Buruma een handige site gemaakt met o.a. kledingtips.

http://hetgrotegesprek.nl

Dress to impress