Heb je ook zo genoten van het Leids Internationaal Film Festival? Wie weet ben je wel vaste klant bij film festivals, of is er juist een nieuwe wereld voor je opengegaan. Hoe dan ook, het kan helaas niet altijd film festival zijn. Wil je het gevoel van LIFF toch nog even vast houden, maar weet je niet hoe? Vind hier een aantal aanraders om het film festival bij jou in huis te halen!

LIFF 2017

27 oktober tot en met 5 november stond Leiden weer in het teken van het Leids Internationaal Film Festival. De ticket verkoop ging razendsnel en vele films waren al dagen of zelfs weken van te voren uitverkocht. In mijn vorige blog schreef ik al over wat LIFF nou zo leuk maakt. Vorig jaar heb ik het film festival moeten missen, dus dit jaar had ik heel wat in te halen. Ik ben in totaal wel naar vier films geweest! Nu is het dus weer afkicken geblazen. Of toch niet? Gelukkig zijn er nog meer dan genoeg films over om de tijd mee door te komen tot LIFF volgend jaar weer op de stoep staat. Weet je niet waar je moet beginnen? Hier zijn mijn favorieten als het aankomt op Aziatische film en televisie.

Chinese klassiekers

De Chinese filmwereld is een wereld om in te verdwalen. Om toch ergens te beginnen, zijn de gedoodverfde klassiekers vaak een goede keuze. Als film liefhebber moet je dan ook eens een wuxia film gezien hebben. Dit genre draait om martial arts en speelt zich af in een mystieke versie van historisch China. Het schoolvoorbeeld hiervan is Crouching tiger, hidden dragon: een ingewikkeld plot vol liefde, wraak en een legendarisch zwaard. In een andere klassieker, House of flying daggers, komt de blinde danseres Mei middenin een rebellie terecht om de Chinese regering omver te werpen.

Film festival Raise the red lantern

Raise the red lantern: niet alleen een mooi verhaal, maar ook schitterende beelden

Historische films zonder al te veel zwaardgekletter doen het ook goed in China. De film Raise the red lantern vertelt het verhaal van de jonge Songlian, derde concubine van de welvarende familie Chen. Zij en de andere vrouwen moeten iedere dag strijden om de aandacht en liefde van hun man, het familiehoofd.

Houd je meer van moderne drama, dan is Aftershock misschien wel de tearjerker waar je naar op zoek bent. De film draait om de hartverscheurende keuze die een moeder moet maken in de nasleep van de verwoestende aardbeving in Tangshan, 1976. Natuurlijk hoeft een film niet over te lopen van de drama om goed te zijn. Het verhaal van Monster Hunt is grappig en verrassend, over een versie van China waarin monsters en mensen niet alleen met elkaar maar ook met zichzelf de strijd aangaan.

Japanse animatie

Film festival Princess Mononoke

Princess Mononoke: stoerder dan dit kan gewoon niet

Ben je na de schitterende animatiefilms van LIFF op zoek naar meer? Ik ben naar de film Your Name geweest, een waar meesterwerk! Als ze in Japan de beste animatiefilms maken, dan zijn de films van Studio Ghibli de crème de la crème. Deze films zijn niet zonder reden wereldwijd bekend en geliefd. De film Princess Mononoke vertelt het verhaal van de stoere prinses San. Zij strijdt om de mensen tegen te houden het nabij gelegen bos en diens inwoners te vernietigen. In Spirited away komt het jonge meisje Chihiro samen met haar ouders per ongeluk terecht in de geestenwereld. Het komt op haar aan om een manier te vinden weer te ontsnappen.

Als animatie juist helemaal niet jouw ding zijn, dan is Japan ook het land van ijzingwekkende horror films. Ik heb voor dat genre helaas geen aanraders. Alleen al bij het zien van de trailers zou ik huiverend onder de tafel kruipen!

Koreaanse drama’s

Film festival Descendants of the Sun

Descendants of the Sun: een militair en medisch drama in één

Ze worden ook wel K-drama’s genoemd, de tv-series die talloze Zuid-Koreaanse fans aan de buis gekluisterd houden. Als je eens genoeg hebt van de bekende gezichten en voorspelbare plots van westerse tv-series, dan wordt het tijd om verder over de grens te kijken. Zuid-Korea heeft via de tv heel Azië al veroverd. Een Chinese lerares van me was bijvoorbeeld helemaal weg van My love from the star. Het vertelt het verhaal van een alien die al honderden jaren ongemerkt tussen de mensen leeft, tot hij verliefd wordt op een beroemde actrice. Een andere serie die ook internationaal naam heeft gemaakt is Descendants of the sun, over de liefde tussen een soldaat en een legerarts.

Heb je te weinig tijd voor Zuid-Koreaanse televisieseries (iedere aflevering duurt wel een uur!), of geen zin in zoetsappige romantiek? De zombie film Train to Busan is dan een bloedstollend alternatief. Zo houden we de Halloween stemming er ook nog even in!

Anders dan anders

Wat je ook gaat kijken, Aziatische film en televisie zijn intens anders dan wij als westers publiek gewend zijn. Dus hier geldt dat oude filmcliché: vergeet alles wat je denkt te weten, zet je verwachtingen op nul en geniet. Als student Asian studies gaat mijn expertise helaas niet verder dan Azië, terwijl de wereld natuurlijk nog veel meer te bieden heeft.

Welke film of serie is volgens jou een must see?