Net zoals Cynthia en Marieke ben ik ook bijna klaar, student af. Ik wacht nog op de cijfers van mijn scripties voordat ik ook StudieLink en DUO kan laten weten dat ik afgestudeerd ben. Maar zoals ik al eerder schreef, hoef ik me geen zorgen te maken over een zwart gat na mijn afstuderen. Ik ben aangenomen voor het Onderwijstraineeship en heb een baan als docente Engels gevonden op een leuke school. Hoewel ik er natuurlijk hard voor gewerkt heb met sollicitaties en dergelijke, voelt het ook nog steeds alsof ik ontzettend veel geluk heb gehad. Met alle verhalen over zwarte gaten en afgestudeerden die maar niet aangenomen worden, ben ik echt heel erg blij dat ik niet 3 of 6 maanden of nog langer thuis moet zitten.

Ook ben ik heel erg blij dat ik nu eindelijk klaar ben met de universiteit, ik heb het wel eventjes gehad met alle verschillende regels, geboden en verboden. En toch vind ik het ook wel een beetje jammer dat ik niet echt de tijd heb om gevoelsmatig te wennen aan de overgang van studeren naar werken. Het is toch een belangrijke overgang, want dit is het toch wel zo’n beetje. Heel pessimistisch gedacht: Dit is het tot aan je pensioen. En die gedachte kan soms wel een beetje deprimerend zijn.

Gelukkig moet ik ook nog naar de lerarenopleiding, dus ik ben niet helemaal student af. En ik heb ontzettend leuke collega’s, in ieder geval in de sectie Engels, en krijg ik met het traineeship een prachtige kans om me te verdiepen in de “randzaken” van het onderwijs: thema’s zoals personalized learning voor passend onderwijs, toetsontwerp, etc. Zaken die je niet zo snel tegenkomt als je zelf voor de klas staat. Helemaal klaar met leren ben ik dus niet, maar het voelt wel een beetje als het “werkend leren” zoals je ziet in die reclames van NCOI. Een beetje nostalgisch is het wel, zeker nu het in Leiden zo druk was met de El Cid.

Desalniettemin kijk ik ook uit naar het nieuwe avontuur waar ik nu aan mag beginnen. Ik krijg 4 klassen onder mijn hoede, en het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik die netjes aan het leren krijg, puberend en al. Daarnaast moet ik zelf blijven leren en blijven proberen genoeg te slapen en vrije tijd over te houden voor vriendlief en andere sociale dingen. Het feit dat daar ook een salaris tegenover staat is na zeven jaar studeren ook een welkome verademing. Ik heb nog één week vrij voordat alle hectiek begint en ik ga die maar gebruiken om ultiem te genieten van het student af-zijn, tot ik daarna kan gaan wennen aan mijn rol als docente. Ik heb er zin in!

 

Wil je meer weten over wat het Onderwijstraineeship inhoudt, kijk dan op www.onderwijstraineeship.nl.

loesje-scheikunde